GenelKıbrısManşetSağlık

Güneş çarpmasına dikkat!

Ülkeyi etkisi altına alan ve hayatı olumsuz etkileyen sıcak hava dalgasının cuma gününe kadar sürmesi beklenirken, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Çağın Ozankaya, güneş çarpması riskine işaret etti

MECBUR KALMADIKÇA SOKAĞA ÇIKMAYIN

Ülkede mevsim normallerinin 4 ile 7 derece üzerinde kaydedilen sıcaklık nedeniyle Meteoroloji Dairesi, sıcak hava dalgası, ultraviyole radyasyonu ve orman yangın olasılığı konularında uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı, vatandaşları mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda uyarıp özellikle kalp, şeker, böbrek ve astım hastalarının çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaparken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, cumaya kadar 12.00 – 16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yapılmasını yasakladı. Öte yandan, dünyanın birçok ülkesinde de rekor seviyede sıcaklık kaydediliyor.

DR. OZANKAYA: SICAK ÇARPMASINA DİKKAT

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Çağın Ozankaya da yaptığı açıklamayla halkı sıcak çarpmasına dikkat etmesi konusunda uyardı; risk grupları ile güneş çarpması belirtileri hakkında bilgiler aktardı, tavsiyelerde bulundu. Sıcak çarpması sonucu beyin, kalp ve böbrekler gibi hayati organların hasar görebileceğini vurgulayan Ozankaya, küçük çocukların, 65 yaş üstü erişkinlerin, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı ve kronik hastalığı olanların daha büyük risk altında olduğunu kaydetti. Ozankaya, sıcak çarpmasının belirtileri olarak bulantı/kusma, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, nefes darlığı, sinirlilik, ajitasyon, yüksek tansiyon, titremeyi saydı.

BURAN: YENİ VERİLER IŞIĞINDA YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, yaptığı değerlendirmede, sıcak hava dalgasının 21 Temmuz Cuma gününe kadar süreceği öngörüsünde bulundu. Bölgeyi etkileyen sıcak hava dalgasına bağlı olarak en yüksek hava sıcaklığının mevsim normallerinin 4 ile 7 derece üzerinde iç kesimlerde 41-44 derece sahillerde ise 36-39 derece dolaylarında seyrettiğini aktaran Buran, bugün Daire’ye ulaşacak yeni veriler ışığında yeniden değerlendirme yapılacağını belirtti. Buran, Kuzey Kıbrıs’ta sıcaklık seviyesine ilişkin renk kod sistemi kullanılmadığını ancak renk kod sistemine göre ülkenin şu anda “turuncu” seviyesinde olduğunu da anlattı.

AŞIRI SICAK HAVA GÜNEY’DE CAN ALDI

Güney Kıbrıs’ta Meteoroloji Dairesi de aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle “turuncu uyarı” yayımlarken; Adayı son günlerde etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle Güney Kıbrıs’ta 90 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti. Huzurevinde kalan 90 yaşındaki kişinin, sıcak çarpması semptomları göstermesi nedeniyle Cuma günü ambulansla Lefkoşa Genel Hastanesi’ne kaldırıldığını, ancak tedaviye yanıt vermeyerek dün hayatını kaybettiği açıklandı. Ayrıca 77 ve 78 yaşındaki iki kişinin daha sıcak çarpması semptomlarıyla yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü de kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu