DünyaEkonomiKıbrısManşet

Güney Afrika kripto paralara bir adım daha yakın

Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB), toptan merkez bankası dijital para birimi (wCBDC) denemelerinin ikinci aşamasını tamamladı. Proje Khokha 2 olarak bilinen proje, wCBDC'ye dayalı bir bankalararası ödeme mutabakat sisteminin uygulanabilirliğini test eden Güney Afrika'nın en büyük bankalarını içeriyor

Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB), toptan merkez bankası dijital para birimi (wCBDC) denemelerinin ikinci aşamasını tamamladı. Proje Khokha 2 olarak bilinen proje, wCBDC’ye dayalı bir bankalar arası ödeme mutabakat sisteminin uygulanabilirliğini test eden Güney Afrika’nın en büyük bankalarını içeriyor.

Khokha Projesi’nin ilk aşaması 2018’de başladı ve SARB, Rand’ı özel bir defterde tokenize eden bir bankalar arası ödeme sistemi için bir kavram kanıtı pilotluğu yaptı. Proje Khokha 2 (PK2) bunu takip etti, bu sefer toptan bir CBDC’ye odaklandı.

“PK2, SARB’nin dağıtık defter teknolojisi (DLT) ile yaptığı deneyler üzerine inşa edildi ve bankalar arası ödemeler için DLT’yi denedi. Ayrıca tokenleştirmeyi de araştırdı” açıklamasını yapan SARB, proje için benimsenen tasarım ilkelerinin ve desteklemek için oluşturulan prototiplerin incelendiğini de ekledi.

Bu yıl Şubat ayında başlatılan PK2, FirstRand, Absa, Standard Bank, JSE Limited ve Nedbank dahil olmak üzere önde gelen Güney Afrika bankalarını SARB ve projeden sorumlu Hükümetlerarası Fintech Çalışma Grubu (IFWG) ile bir araya getirdi.

Deneme, biri wCBDC’ye, diğeri ise ticari banka tarafından ihraç edilen bir özel para türü olan toptan ödeme tokenine (wToken) dayanan iki eşzamanlı sistemin geliştirilmesini içeriyor.

Ayrıca tahvil token piyasası için iki dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) ağını da içeriyor. wCBDC Zone, SARB kontrollü bir platformda dijital para ihracını mümkün kılarken; Khokha Hub, tahvil tokenlerinin ihracını ve ticaretini mümkün kılıyor. İki platformu birbirine bağlayan çift yönlü bir köprü, katılımcıların CBDC’yi ikisi arasında taşımasına izin veriyor.

Pilot uygulama, SARB’nin bir CBDC geliştirmesi için kritik öneme sahip ve “DLT’nin finansal piyasalara uygulanmasında dikkatle değerlendirilmesi gereken çeşitli yasal, düzenleyici ve politika sonuçlarını vurguladı. PK2 ayrıca gelecekte çoklu DLT ağ tasarımı durumunda farklı DLT ağları arasında birlikte çalışabilirliğin nasıl sağlanabileceğinin altını çiziyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu