EkonomiGüney KıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ta geçimlerini sağlamakta zorlanan ülke sakinleri, kendi evlerini satın almayı erteliyor

Güney Kıbrıs Merkez Bankası’nın verilerine göre, mortgage faiz oranları Ağustos %2.22’ye yükseldi

KONUT KREDİLERİNDE ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI… Enflasyonun giderek artmasının, faiz oranlarını da yükseltilmesi nedeniyle son iki yılda Güney Kıbrıs’taki bankalardan alınan konut kredilerindeki (mortgage) artış eğilimini yavaşlatmakla tehdit ediyor. Güneydeki banka yetkilileri, yüksek enflasyon nedeniyle hane halklarının geçimlerini sağlamakta zorlandıklarını ve nihayetinde kendi evlerini satın almayı ertelemek zorunda kaldıklarını söylüyor.

 

BANKACILAR HAFİF DÜŞÜŞTEN SÖZ ETTİ… Bank of Cyprus’tan bir yetkili Stockwatch haber sitesine yaptığı açıklamada, “Mortgage alımında, enflasyonist eğilimler, artan yaşam maliyeti ve son faiz oranlarındaki artışlardan kaynaklanıyor gibi görünen hafif bir düşüş var.” derken, bir Hellenic Bank yetkilisi de “Mortgage talebi nispeten yüksek seviyelerde kalsa da talep açısından geçen yıla göre hafif bir düşüş görüyoruz. Bu düşüş, faiz oranlarındaki artış; inşaat malzemelerindeki keskin ve ciddi yükseliş ile vatandaşın azalan harcanabilir gelirden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

 

FAİZ ORANLARI %2.22’YE YÜKSELDİ… Güney Kıbrıs Merkez Bankası’nın son verilerine göre, mortgage faiz oranları Ağustos 2021’de %2.04 iken, Ağustos %2.22’ye yükseldi. Bankalar, ilk konut için kredi değerinin %80’ine kadar finansman imkânı ile 35 yıla varan geri ödeme imkânı sunuyor. Ayrıca yılda iki kez taksit ödemelerinin durdurulması da mümkün. 2022’nin ilk sekiz ayında 693,6 milyon Euro olan yeni net mortgage kredi toplamı, 2021’in aynı döneminde 520,2 milyon; 2020’de 306,3 milyon; 2019’da da 454,3 milyon Euro idi.

 

BANKALAR EV TADİLATINA DA KREDİ VERİYOR… Güney Kıbrıs’taki bankalar ilk ev tadilatları için %80’e, yazlık ev tadilatları ve arsa alımları için %70’e varan finans olanakları da sunuyor. Bankalar ayrıca, %50 finansman ve 15 yıla varan bir süre ile hemen başlayabilecek inşaatlar için arsa satın alma kredisi verirken, ikinci evin satın alınmasını finanse etmeyi de teklif ediyor. Konut kredisi, 25 yıl vadeli ikinci bir ev almak için mülkün satın alma değerinin %70’ini karşılayabilir. Merkez Bankası verilerine göre, toplam konut kredileri 8,66 milyar Euro’ya ulaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu