EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’de emlak fiyatları dalgalı

Güney Kıbrıs’ta hem emlak fiyatları hem de emlak kiraları endekslerinde gerileme sürüyor

Emlak fiyatları ve kira bedelleri için oluşturulan WiRE endeksin 2’nci çeyrek sonuçları açıklandı

TÜM EMLAK TÜRLERİNDE FİYATLAR GERİLEDİ… Güney Kıbrıs’ta 2021’in birinci çeyreği ile ikinci çeyreği kıyaslamasının yapıldığı emlak fiyatları ve emlak kiraları endekslerinin değerlerinde düşüş olduğu görülüyor. Güney’de faaliyette olan ve Gayrimenkul uzmanlığını teknoloji kullanımıyla birleştiren bir şirket olan WiRE FS tarafından oluşturulan emlak satış endeksine göre, tüm emlak türlerinin satış fiyatlarında %0.14 ile %0.95 arasında düşüş söz konusu. Emlak kira endeksinde ise %0.04 artan daire kiraları hariç, diğer emlak türlerinde %0.40 ile %2.9 arasında düşüş olduğu görülüyor.

DAİRE VE EVLER YILLIK BAZDA ARTTI… WiRE Endeksi’ne göre 2020’nin ikinci çeyreği ile 2021’in ikinci, çeyreği arasındaki bir yıllık dönemde apartman daireleri ile müstakil konutların fiyatlarında az da artış oldu. Dairelerin endeks değeri %0.30 oranında artarken, konutlarda bu oran %1.65 düzeyinde, tatil dairelerinde de %0.85 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık kira endeksinde ise sadece konutlarda %0.80’lik bir artış söz konusu. Yıllık bazda ticari perakende satış yerleri (dükkânlar/mağazalar) fiyatlarında %5.10’luk, kiralarında ise %7.97’lik düşüş dikkati çekti.

KORONAVİRÜS ETKİLERİ SÜRÜYOR… WiRE endeks konusunda yapılan yorumlarda 2021’in ikinci çeyreğinde koronavirüs pandemisinin etkilerinin Güney Kıbrıs emlak piyasasında hala hissedildiğine işaret edilerek, son üç aylık sürede tüm emlak türlerinde saptanan düşüşün sektör açısında sıkıntı yarattığı kaydedildi. Yorumlarda, birkaç istisna dışında aynı sıkıntıların kiralık emlak sektörü için de geçerli olduğu vurgulandı. WiRE FS Genel Müdürü Pavlos Loizou ülkenin epidemiyolojik profilini iyileştirmede kaydedilen yavaş ilerlemenin sektörde belirsizliği artırdığını söyleyerek, “Piyasada bir yükseliş gözlemlemek şöyle dursun, istikrara dönüşü görmekten hala kilometrelerce uzaktayız” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu