EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

Güney’de fiyatlar artmaya devam ediyor

Güney Kıbrıs Emlak Fiyat Endeksi (Cyprus Property Index) 2022 üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı

Güney Kıbrıs Emlak Fiyat Endeksi (Cyprus Property Index) 2022 üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Üçüncü çeyrekte apartman dairelerinin fiyatları %11.48, konutların fiyatları ise 7.56 oranında arttı. Enflasyon ve tedarik zinciri sorunları halâ emlak sektörünü etkiliyor

2009 FİYATLARI YAKALANAMADI…

2022’nin üçüncü çeyreğinde Kıbrıs’taki gayrimenkul faaliyetlerine genel bakışlarında, KPMG emlak şirketi ile uluslararası RICS kuruluşunun Kıbrıs bölümünün hazırladığı ortak endekse göre, emlak fiyatlarında artış sürüyor. Ancak, Kıbrıs (Güney) Emlak Endeksi’ndeki çoğu mülk kategorisinin değerlerinde artış olmasına rağmen, bunların tümü hala 2009 fiyatlarını yakalayamadı. Kuzey Kıbrıs’ta 2009 fiyatları Eylül 2022 verilerinde aşılmıştı. Fiyatlar hem evlerde hem de dairelerde sağlam bir şekilde yukarı doğru performans sergilemeye devam ediyor. Ticari emlakların bazı kategorilerinin ise daha az oranlı artışlar gösterdiği dikkati çekiyor.

DAİRELERE İŞARET EDİLDİ…

KPMG Kıbrıs adına Grup Başkanı Christophoros Anayiotos endeksi değerlendirirken, apartman dairelerinin performansına işaret etti. Anayiotos şöyle konuştu: “2022’nin üçüncü çeyreği, Mağusa’da hemen hemen tüm kategorilerde kayda değer yükselişler, emlak değerlerindeki artış trendinin dayanıklılığını gösteriyor. En iyi performans gösterenler yine daireler olurken, ofisler de geri dönüş yaptı. Perakende alanları ve depolar, Baf’ta gösterilen küçük düşüşlerle birlikte küçük ayarlamalar sergiledi. İnşaat maliyetlerindeki artış eğilimi, hala yüksek seviyede olsa da yavaşlamaya başladı, ancak artan enflasyon ve tedarik zinciri sorunlarının hala emlak sektörünü genel olarak etkilemesi bekleniyor” dedi.

TÜM EMLAK TÜRLERİNDE ARTIŞ VAR…

RİCS Kıbrıs Emlak Endeksi’ne (Cyprus Property Index) göre, tüm emlak türlerinin değerinde ada çapında bir artış gözlemlenirken, daireler %11.48; konutlar %7.56; perakende satış yerleri %2.32; depolar %4.26ve ofisler de %7.92 arttı. Tatil daireleri ve evleri (villalar), 2020 ve 2021’de Covid nedeniyle yaşanan düşüşlerden sonra yakaladığı yükseliş eğilimini sürdürüyor. Buna göre, tatil daireleri %7.65, tatil evleri ise %6.93 arttı. Ayrıca, tüm gayrimenkul türlerinde kira değerleri artış gösterirken, en yüksek artış %16.76 ile konutlarda kaydedildi. En küçük artışlar ise %1.50 ile perakende satış yerlerinde kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu