Güney KıbrısManşet

Güney’de gençlere aşılanın çağrısı!

Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji / Moleküler Viroloji Profesörü Dr. Petros Karayiannis, Koronavirüsü vakası sayısının önümüzde günlerde yüksek olacağı değerlendirmesinde bulunarak gençlere hem kendilerini hem de etraflarındakileri koruma amacıyla aşılanmaya çağırdı.

 

Dr. Karayiannis Kıbrıs Haber Ajansı KHA’ya yaptığı açıklamada, son günlerde vaka sayısında büyük bir artış görüldüğünü, 300 vakadan fazla artış olduğunu ve bunun da önümüzdeki günlerle ilgili beklentileri umutlandırmadığını vurguladı.

“Anladığım kadarıyla, virüslü kişilerle temaslı olduklarını bilen ve semptomları olan kişiler test yaptırmıyor. Gençler, şimdiye kadar salgının kontrol altına alınması yönünde yapılan tüm çabaları tehlikeye soktukları ve bazı çıkarlara hizmet ettikleri konusunda duyarlı olmaları gerekiyor” diyen Dr. Karayiannis vaka sayısında azalma olup olmadığı sorusuna “geçmişte sadece kısıtlama tedbirleriyle düşüşler görüldü. Şu an her şey açık, kalabalık yerlere kimlerin girip çıktığı yeterince kontrol edilmiyor. Özellikle gençler, bir yerde oturmayıp hareket edip, eğlenip dans ediyorlar, dolayısıyla bu tür faaliyetlerde çok dikkat gerekiyor çünkü şimdi faal olan çok bulaş zinciri var” yanıtını verdi.

Kısıtlama tedbirleri alınıp alınmayacağıyla ilgili başka bir soruya Dr. Karayiannis, “Bakanlar Kurulunun yarın ne kara alacağını bilmiyorum. Kısıtlama tedbirlerini geciktiren şey yüksek yaş grubunda aşılanan kişilerin aşı kapsamıdır ve virüs şu an aşılama oranı düşük olan yaş grupları arasında dolaşıyor. Eğer gençleri aşı olmaya ikna edemezsek o zaman vaka sayıları düşmeyecek” dedi.

Kısıtlama tedbirlerinin uygulanması konusunda Dr. Karayiannis, şu an halka akıllıca düşünme fırsatı verilmesi gerektiğini söyledi ve “eğer eylül ayına kadar neler yaşanabileceğini oturup düşünürlerse iyi, ondan sonra durumun iyileşmesi imkânsız. Gençlere, kalabalık yerlere gittiklerinde olumsuz testle gitmeleri ve kişisel korunma önlemlerini uygulamaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

Eylül ayında neler beklendiği konusunda bir soruya Dr. Karayiannis, “eğer aşı kapsamını artırmazsak, sürekli artış sorunları yaşanacak. Diğer yandan eğer aşı kapsamını artırıp gençlerin %50’sinin aşılanmasını başarırsak genç grupları koruyabileceğiz” yanıtını verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu