Güney KıbrısManşetToplum

Güney’de ırkçılık tırmanışa geçti!

Irkçı saldırılar konusunda sabıka kaybı giderek kabaran Güney Kıbrıs’ta sular durulmuyor!

Irkçı saldırılar konusunda sabıka kaybı giderek kabaran Güney Kıbrıs’ta sular durulmuyor!

 MÜLTECİ ARTIŞI BAHANE
Güney Kıbrıs’ın başı artan ırkçı saldırılar nedeniyle iyice ağrımaya başladı. Güney yönetimindeki bazı yetkililer artık aleni hale gelen ırkçı saldırıların dayanağının 2016 yılından itibaren %490 artış gösteren siyasi sığınmacı talepleri olduğunu iddia ederken, ırkçılık karşıtı siyasiler ve kurumlar “ırkçı ve sağcı” çevrelerin mülteci artışını bahane olarak kullandığını savunuyor. Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Baf’ın Hloraka köyündeki Suriyeli mülteciler “iki günde iki kez” maskeli ırkçıların organize saldırısına maruz kalması, Avrupa Birliği içinde de sıkıntı yarattı. Rum Yönetimi Çevik Kuvvet (MMAD), ve polislerden oluşan Toplumsal Olaylara Müdahale birimini bölgeye yolladı.

200 MASKELİ IRKÇI HLORKA’DA
Suriyeli mültecilerin de yaşadığı Hloraka’da köy sakinlerinin geçtiğimiz Pazar günü, mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto yürüyüşüne ELAM, EDEK ve DİSİ’den bazı yetkililerin de katıldığı dikkati çekti. Protesto yürüyüşü sonrası başlayan ve maskeli Rumların Suriyelilerin evlerine ve arabalarına saldırmasıyla devam eden huzursuzluk hız kesmezken, yeni saldırılar meydana geldi. Rum polisinin “yoğun güvenlik önlemlerine” rağmen Pazartesi gecesi de 200’den fazla maskeli Rum Hloraka’ya girerek, bir gece önce uğradıkları “Molotof kokteylli” saldırıları protesto eden Suriyelilere saldırdı. Olaylar sırasında bir polis memuru, molotof kokteylden yaralanırken, saldırıyla ilgili olarak görülen 8 Rum, 12 Suriyeli ve 1 de Yunanlı tutuklandı

YÜZ KIZARTICI RAPOR
Öte yandan, BM Göçmenler Yüksek Komiserliği hesabına yapılan ve geçtiğimiz Mart ayında yapılan bir araştırmada Güney Kıbrıs’ta yabancı düşmanlığının tırmanışta olduğuna vurgu yapılmıştı. UNHCR’ın “Kıbrıs” Üniversitesi’nin Saha Araştırma Merkezi’ne yaptırdığı söz konusu araştırmada, Güney Kıbrıs’ta mülteci, siyasi sığınmacı, göçmenleri reddetme ve yabancı düşmanlığı ifadelerinin, Kıbrıs Rum halkının bu insanlara tavır ve davranışlarını etkilediği ortaya konulmuştu. Halkın anlayış ve tavrını ölçmek amacıyla Eylül-Aralık 2022 döneminde yapılan ve UNHCR için 2018’de yapılan benzer çalışmanın sonuçlarıyla karşılaştırılan araştırmada, bu insanların topluma entegrasyonu yerine kamplarda izole edilmelerini uygun görenlerin sayısının arttığı saptanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu