EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetToplumYaşam

Güney’de işletmelerin karşılaştığı sorun likidite değil, işgücü kıtlığı

Güney Kıbrıs hükümetinin, son 18 aylık tecrit ve ticaret kısıtlamaları boyunca işletmeleri gören destek planlarının Ekim ayı sonunda sona ereceği geçen hafta duyuruldu.

Çeviri – Meyil Avcan

Güney Kıbrıs hükümetinin, son 18 aylık tecrit ve ticaret kısıtlamaları boyunca işletmeleri gören destek planlarının Ekim ayı sonunda sona ereceği geçen hafta duyuruldu.

Çalışma Bakanı Zeta Emilianidou geçen hafta yaptığı açıklamada, son iki aydır yardımın gerçek bir sorunu olan işletmeleri hedef aldığını söyledi.

Emilianidou, planların sona ermesi konusunda neredeyse özür dileyerek, “Ekonomi toparlanırken, işsizlik yüzde 5,2’de, personel arayışımızda büyük bir artış var, planların devam etmesi için iki ay daha yeterli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Ekim’den sonra, doğrudan nakit yardımının sona ermesine izin veren başka istihdam ve eğitim planları olacağını ekledi.

Planların olması gerekenden biraz daha uzun sürdüğü ve hükümetin onları sona erdirdiği için özür dileme yükümlülüğü olmadığı ifade edilerek, “Amaçlarına hizmet ettiler, hükümet ülkeyi kilit altına aldığında insanların işlerini korudular ve hareket ve ticaret üzerinde yaygın kısıtlamalar rejimi altında yaşadık. Artık normale döndük, ekonominin tüm sektörleri açık ve planları sürdürmek için hiçbir gerekçe yok” ifadeleri kullanıldı.

İşletmelere likidite sağlamayı amaçlayan, devlet garantili kredilere ilişkin kanun, halen meclis onayını bekliyor.

Bu, Rum hükümetinin geçen Mayıs ayındaki parlamento seçimlerinde oylara dönüştüreceğinden korktukları için planın ilk versiyonunu bloke eden taraflarca onaylandığında ihtiyaç duyulmayabilecek başka bir yardım şeklidir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu