KıbrısManşet

Güney’de kalan Kıbrıslı Türk mallarıyla ilgili skandal giderek dallanıp-budaklanıyor

Güney Kıbrıs’ta yaşayan ve Hristiyan olup adını değiştiren ‘Kıbrıslı Türk’ 2 milyon metrekarelik arazi almış

Güney Kıbrıs’ta yaşayan ve Hristiyan olup adını değiştiren ‘Kıbrıslı Türk’ 2 milyon metrekarelik arazi almış

 

MALLAR ANDROLİKU’DA (GÜNDOĞDU)… Güney Kıbrıs’ta kalan Kıbrıs Türk malları konusunda ortaya çıkan skandal giderek dallanıp-budaklanıyor. Kıbrıs Türk Malları İdaresi’nde çalışanların haksız yere ellerinde tutukları mallarla ilgili haberlere her gün yenileri ekleniyor. Dün de Kıbrıslı Türk Malları İdaresi’ndeki, Hıristiyan olan ve ismini değiştiren Kıbrıslı Türk memurun, hak sahibi olmadığı halde, 1 milyon 825 bin 447 metre kare (yaklaşık 2 milyon) Türk malını elinde bulundurduğu ortaya çıktı. Bahse konu memura verilen taşınmaz malların Baf’a bağlı Androliku (Gündoğdu) köyünde bulunduğu ve ailesi tarafından ekim için kullanıldığı belirtilirken, memurun kendisine ait bir evin, yakın akrabalarına ait 4 evin ayrıca 25 dekar arazisinin bulunduğunu söylediği bildirildi.

 

1974’TE GÜNEY’DE KALMAYI SEÇMİŞ… Fileleftheros gazetesi, bahse konu memurun, 1974’te Kuzey’e geçmeyip, daimi olarak Güney’de ikamet ettiğini yazarken, görevinden faydalanarak gerek kendisine gerekse yakın akrabalarına tarımsal arazi, yazlık ev, depolama alanları, ticari amaçlı bina için alanlar gibi Kıbrıs Türk mallarının kiralanmasını sağladığını belirtti. Gazete ayrıca Sayıştay Oddiseas Mihailidis’in Twitter hesabından yaptığı “Kıbrıs Türk Malları İdaresi Memuru yasa dışı olarak büyük ölçüde alana (araziye) sahip, bunu gündeme getirdiğim zaman, bu azaltıldı. Bugün ise ismi gazetelerde dikkati çekiyor” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

 

SONU OLMAYAN SKANDAL… Rum Başkanlık adayı Andreas Mavroyannis de Kıbrıs Türk malları konusunda son dönemde yaşanan olaylarla ilgili açıklamada bulundu. Mavroyannis, Kıbrıs Türk mallarından faydalanılmak için yıllardır kurulan yasa dışı vurgunun bir kez daha gün yüzüne çıktığını belirterek sonu olmayan skandalın söz konusu olduğunu ifade etti. Rum Yönetimi’nin her bir ihlal ve görevi kötüye kullanma olayını araştırma ve aydınlatması gerektiğinden de söz eden Mavroyannis, Kıbrıs Türk mallarının yağmalanmasına neden olan mevcut yasanın da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

SAHTE İMZAYLA 700 EUROLUK MAL SATILDI… Öte yandan, İngiltere’de daimi ikamet eden bir Kıbrıslı Türkün, kendisine ait olan bir taşınmaz hakkında bilgi almak için gittiği Limasol Tapu Dairesi’nde, malının satıldığını öğrendiği de ortaya çıktı.  Fileleftheros gazetesi, polisin olaya el atmasının ardından olayla ilgili 62 ve 63 yaşlarındaki iki kişiyi, sahte imza ve belge düzenleyerek 700 bin Euro gelir elde etmek suçundan tutukladığını belirtti. Habere göre Limasol’a bağlı Ayandiona köyünde bulunan yaklaşık 7 dönümlük arazi, şüpheli satıcılar tarafından bir alıcıya satıldı. Gazete arazinin, ilk önce 350 bin Euro olan yarısının, daha sonra yine 350 bin Euro olan diğer yarısının satıldığını yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu