KıbrısManşetToplum

Güney’de kampa Kuzey’de cezaevine

Düzensiz göçmenlerin ülkelerindeki savaş ve zulümden kurtulup hayatta kalmak için çıktıkları umuda yolculuk, genellikle Akdeniz’in derinliklerinde en acı şekilde son buluyor

Düzensiz göçmenlerin ülkelerindeki savaş ve zulümden kurtulup hayatta kalmak için çıktıkları umuda yolculuk, genellikle Akdeniz’in derinliklerinde en acı şekilde son buluyor.

DEVRİM DEMİR

YOLLARI KKTC’DEN GEÇİYOR
Milyonlarca insanın yerinden edildiği son yıllarda, zulüm, çatışma, şiddet ve insan hakları ihlallerinden kaçan mültecilerin yolu Kıbrıs’ın kuzeyine de düşüyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde Mülteci Hakları Derneğine kayıtlı 130 mülteci var. Mülteci Hakları Derneği Hukuk Danışmanı Doruk Günalp, ülkemizdeki mültecilerin durumuna ilişkin GIYNIK Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Mültecilerin ülkelerinden kaçarken, yaşadıkları ortam nedeniyle yanlarına seyahat belgelerini alma şansları olmadığına dikkati çeken Günalp, mültecilerin sığınma talebi ile ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde herhangi bir yerel mevzuatın olmadığını vurguladı. Yolları KKTC’den geçen mültecilerin aslında esas isteklerinin Kıbrıs’ın güneyine gitmek olduğunu dile getiren Hukuk Danışmanı Doruk Günalp, ülkelerindeki savaş ortamına geri dönmek istemeyen insanların, taleplerinin burada kalmak olduğunu ancak onları güneye yönlendirecek yetkilerinin olmadığını söyledi. Mültecilere hukuki yönden destek verdiklerini kaydeden Günalp, insan kaçakçılığı ile ilgili bir yasa geçtiğini ancak burada mağdurun mülteci olduğunun altını çizerek, “Bu insanların mağduriyeti aşikardır. Ancak mevcut yasa ve ilgili fasıl bu insanların cezai işleme tabi tutulmasını göstermekte. Mülteciler de tutuklanarak bölge karakollarından cezaevine gönderiliyor. Burada yaşanan ciddi mağduriyet giderilmeli ve çok eskiden kalan yasalar yenilenmeli” dedi.

SİYASİ İRADE EKSİKLİĞİ
Ülkelerin vize sistemleri kısıtlanan seyahat yolları birçok mülteciye başka ülkelere ‘yasadışı yollardan’ giriş yapmaktan başka seçenek bırakmıyor. Kıbrıs’ın kuzey kesimine uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, savaş ve zulümden kaçıp düzensiz yollardan gelip sığınmaya çalışan mülteciler tutuklanıp hapsediliyor. Hapis cezalarının sona ermesinden sonra da mülteciler geldikleri ülkelere geri gönderilirken, Kıbrıs’ın güneyinde bulunan mülteci kampları süreci daha farklı işletiyor. Mültecilerin sığınma talebi ile ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde herhangi bir yerel mevzuatın olmadığını kaydeden Günalp, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde sığınma ile ilgili herhangi bir yerel mevzuat ve bir sığınma mekanizması bulunmamaktadır. Savaşa ve zulme geri göndermeme ilkesi sistematik olarak ihlal edilmekte ve mülteciler düzensiz giriş ve bulunuşlarından ötürü cezalandırılmaktadırlar” şeklinde konuştu.

KUZEY’DE MÜLTECİ KAMPI YOK
Mülteci Hakları Derneği Sığınma ve Güçlendirme Projesinde görev alan Nagihan Gökler, kendilerine başvuran mültecilerin topluma adapte olması için, sağlık alanında ve iş bulmakta desteğe ihtiyacı olanlara yardım edildiğini söyledi. Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘Mülteci’ kampı olmadığına işaret eden Gökler, bahsedilen kampların devlet eliyle inşa edilen kamplar olduğunu belirterek, “Kıbrıs’ın kuzeyinde böyle bir proje yapılacaksa, ilk etapta devletin başı çekmesi gerekmektedir. Yıllardır bu yönde hiçbir atılım yapılmadı, burada da sığınma mekanizması olması durumunda projemiz dahada işlev hale gelecek” şeklinde konuştu. Sahillere vuran cesetlerin de vicdanı yaralayan bir durum olduğunu ifade eden Gökler, bu durumun insani boyutuna bakıldığında devletler arası çok ciddi bir husus olduğunu ifade etti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu