EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’de kiralar yükselme eğiliminde

Ekim-Aralık 2021 döneminde kiralar apartman dairelerinde %1 ve konutlarda %1,7 arttı

Ekim-Aralık 2021 döneminde kiralar apartman dairelerinde %1 ve konutlarda %1,7 arttı

WiRE verileri emlak satışlarının dairelerde %1,4, konutlarda %0,5 arttığını gösteriyor.

SON ÇEYREKTE %1,7 ARTIŞ VAR… Güney Kıbrıs’ta bağımsız gayrimenkul varlık yönetimi ve danışmanlık firması WiRE tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapora göre hem daire hem de evlerin kira değerleri 2021’in son çeyreğinde yükseldi. Ekim-Aralık 2021 döneminde kiralar apartman dairelerinde %1 ve konutlarda %1,7 artarken, perakende mülklerde (dükkân, mağaza) %0,6, depolarda %1,3 ve ofislerde %1,4 düştü. Kiralar ayrıca, tatil dairelerinde %1,5, tatil evlerinde ise %2 oranında arttı.

KİRALAR YILLIK BAZDA DA ARTTI… WiRE verilerine göre Güney Kıbrıs’ta yıllık bazda kira değerlerinin dalgalanması da son çeyrekle benzer eğilimler gösterdi; yıllık bazda kira değerleri apartman dairelerinde %2, konutlarda (villa-müstakil ev) % 0,4 ve tatil dairelerinde % 0,9 yükselirken, perakende satış mülklerinde % 5,5, depolarda % 3,2, ofislerde % 6,7 ve tatil evlerinde ise % 1,4 düşüş gösterdi. 2021 için en dikkat çekici gelişme Larnaka’da tatil dairelerindeki %6’lük kira artışı oldu.

SATIŞLARDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ… Açıklanan veriler dördüncü çeyrekte emlak satışlarının dairelerde %1,4, konutlarda %0,5 oranında arttığını gösteriyor. Ancak, çeyrek dönemde dükkân ve mağaza satışları %0,5, depo satışları %2 ve ofis satışları da %0,3 düştü. Güney’de yıllık bazda apartman dairesi fiyatları yıllık bazda %2,2 artarken, tatil daireleri %0,7 arttı. 2021’de ayrıca, konut fiyatları %0,5, perakende mülk fiyatları %3,4, depo fiyatları %4,5, ofis fiyatları %2,1 ve tatil evleri fiyatları da %3,7 oranında düşüş gösterdi.

İSTİKRARA DAHA ÇOK VAR… Öte yandan WiRE CEO’su Pavlos Loizou, koronavirüs pandemisiyle bozulan ticari pazarda ciddi bir yükseliş veya fiyatlarda henüz bir yön duygusunun gözlemlenemediğini belirterek, “istikrara geri dönüşü görmekten hala uzağız” dedi. Ofislerdeki hem kiralama hem de satışlarda yaşanan düşüşü de yorumlayan Loizou, ofis kullanımı ve Kıbrıs bankalarının yapısı (daha az personel, daha az şube) etrafında değişen manzaranın bunda etkili olduğunu kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu