Güney KıbrısManşet

Güney’de kıran kırana seçim!

Hristodulidis cephesinin garanti gördüğü ikinci tur için Mavroyannis’in şansı artıyor

Hristodulidis cephesinin garanti gördüğü ikinci tur için Mavroyannis’in şansı artıyor.

 

KKTC’nin Türkiye’deki depremin acı sonuçlarıyla yüzleştiği bu günlerde Güney Kıbrıs’ta “başkanlık” seçimleriyle ilgili heyecan giderek artıyor. Rum Yönetimi Başkanı’nın seçileceği seçimin ikinci turu 12 Şubat Pazar günü yapılacak.

 

Sağcı DİKO ve EDEK’in desteklediği bağımsız aday Nikos Hristodulidis ile solcu AKEL’in desteklediği bağımsız aday Andreas Mavroyannis’in yarışacağı ikinci turda, ilk turu az bir oy farkıyla kaybeden iktidardaki DİSİ’nin kimi destekleyeceği büyük önem kazandı.

 

DİSİ ve Ekologlar Hareketi seçmenlerini istedikleri aday oy verme konusunda serbest bıraktığını açıkladı. Ancak, her iki partideki çoğunluk yüzünü Mavroyannis’e çevirdi. Bu gelişme, ikinci turu garanti gören Hristodulidis cephesini endişelendirdi.

 

DİSİ’nin önceki akşam yaptığı toplantıda tavrını belirlemeye çalıştığı ancak, partinin adaylar konusunda ikiye bölündüğü ortaya çıktı.

 

Ancak, Haravgi gazetesi, ikinci tura kalamayan DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun RİK’e yaptığı açıklamalarda, DİSİ içerisindeki çoğunluğun ikinci turda AKEL destekli bağımsız başkan adayı Andreas Mavroyannis’i destekleyeceğini teyit ettiğini yazdı.

 

Gazete, Neofitu’nın danışmanı ve Alithia gazetesi Müdürü Pambos Haralambus’un da DİSİ Polit Büro üyelerinin %85’inin, ikinci turda Mavroyannis’i destekleyeceği değerlendirmesinde bulunduğunu kaydetti.

 

BAKANLAR DA İKİYE BÖLÜNDÜ

 

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise Anastasiadis hükümeti üyelerinden Eğitim Bakanı Prodromos Prodromu, Tarım Bakanı Kostas Kadis, İçişleri Bakanı Nikos Nuris, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kiriakos Kusios’in Pazar günkü ikinci turda Hristodulidis’i destekleyeceklerini yazdı.

 

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in ise Mavroyannis lehinde çalışmaya başladığına dair bilgiler olduğunu iletirken, Maliye Bakanı Konstanstinos Petridis, Enerji Bakanı Nataşa Pilidu, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Yannis Karusos ile Sağlık Bakanı Mihalis Hacıpandelas’ın da Hristodulidis’in karşısında yer alacağını yazdı. Gazete, Savunma Bakanı Haralambos Petridis ile Adalet Bakanı Stefi Draku’nun da aynı çizgide olduklarını ekledi.

 

EKOLOGLAR ‘MAVROYANNİS’ DEDİ AMA…

 

Bu arada, Ekologlar Hareketi parti içinde çoğunluk Mavroyannsi’ten yana olmasına rağmen, tüzüğü gereği üyelerinin kendi isteklerine göre oy kullanmasına karar verdi.

Oylamamaya göre üyelerin %44.3’ünün Mavroyannis, %32.8’inin de Hristodulidis için oy kullanmayı tercih ettiğini belirten gazete, Ekologlar Hareketi tüzüğüne göre, herhangi bir adayın hareket tarafından desteklenmesi için oyların %60 ve fazlasını toplaması gerektiğini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu