EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Güney’de konut fiyatları arttı

Güney Kıbrıs gayrimenkul piyasasında hem fiyatlar hem kiralar yükseldi

Güney Kıbrıs gayrimenkul piyasasında hem fiyatlar hem kiralar yükseldi.

 ÖZEL HABER

2023 VERİLERİ
Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren emlak analiz firması Ask Wire’ın verilerine göre 2023’te hem konut fiyatları hem de kiralar yükseldi. Gayrimenkul fiyatlarını içeren ‘Ask Wire Endeksi 2023 4. Çeyrek’ verileri Şubat ayı başında açıklandı. Endeks, geçen yılın son çeyreğine ait değerlerle tüm bölgeleri ve ana mülk türlerini (evler, apartmanlar, ticari) kapsıyor. Konutlara olan talebin 2024’ün ilk çeyreğinde daha da zayıflaması ve fiyatların biraz düşmesi bekleniyor.

SON ÇEYREKTE DÜŞÜŞ VAR
Konut satış değerleri son çeyrekte hafif düşüş yaşanmasına rağmen, yıllık bazda konutlarda %3; apartman dairelerinde %8.8 artış oldu. Verilere göre geçen yıl ofis fiyatları %4.2; ticari binalar %0.8; tatil daireleri %4.9; tatil evleri %4.8 ve depo fiyatları da %4.8 arttı. Yılın son çeyreğinde dairelerin değerleri %0.5 artarken, depoların satış değeri ise sabit kaldı. Konutlarda %0.3; ticari binalarda %0.6; ofis binalarında %0.5, tatil dairelerinde %0.8 ve tatil evlerinde ise %0.2 düşüş yaşandı.

KİRALAR YÜKSELDİ
Verilere göre kira değerleri son çeyrek boyunca pek değişmezken, yıllık bazda apartman dairelerinin kiralarında %11.1 oranında; konutlarda %8.0; ticari binalarda %4.9; ofislerde %9.0; tatil dairelerinde %8.4 ve tatil evlerinde %4.8 oranında artış yaşandı. Depolarda ise %0.6’lık bir düşüş oldu. Son çeyrekte kira değerleri daireler için %0.7 oranında arttı ancak, diğer mülkler için sabit kaldı. Tatil evlerinde ise %1’lik düşüş yaşandı.

ARZ ARTACAK
Ask Wire CEO’su Pavlos Loizou ekonomideki sıkıntılara dikkati çekerek, “Gayrimenkul talebi, bölgedeki siyasi huzursuzluktan, hane halkının harcanabilir gelirini tüketen enflasyondan ve yüksek ipotek faizlerinden etkileniyor. 2024’ün ilk çeyreğinde, önemli miktarda arzın gelmesi ve talebin zayıflamasıyla birlikte fiyatların da buna göre ayarlanması bekleniyor. Ayrıca, ticari mülk değerleri büyük olasılıkla önemli zorluklarla karşılaşmaya devam edecek” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu