Güney KıbrısKıbrısManşetSağlıkToplum

Güney’de maske zorunluluğu yeniden kaldırıldı

"Üç yıllık pandeminin ardından, epidemiyolojik verilerin ülkemizde önemli bir iyileşme göstermesi nedeniyle, mevcut önlemlerde önemli gevşemelerle ilerleyebilecek bir konumda olduğumuzu bildirmekten memnuniyet duyuyorum"

Kıbrıs’ın güneyinde Covid-19 salgınına yönelik kapalı alanlarda uygulanan maske zorunluluğu yeniden kaldırıldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sağlık Bakanı Michael Hadjipantelas’ın tavsiyesi üzerine çarşamba günü Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen pandemi ile mücadele önlemlerinin gevşetilmesine ilişkin kararlar arasında, bazı yerler dışında koruyucu maske takma zorunluluğunun askıya alınması ve restoran, işyeri ve diğer yerlerde kapasitenin derhal geçerli olmak üzere artırılması yer alıyor. Ayrıca, eğitim yılının başında ilkokul öncesi öğrencilere ücretsiz kendi kendine teşhis testleri yapılmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Hadjipantelas, “Üç yıllık pandeminin ardından, epidemiyolojik verilerin ülkemizde önemli bir iyileşme göstermesi nedeniyle, mevcut önlemlerde önemli gevşemelerle ilerleyebilecek bir konumda olduğumuzu bildirmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

Bakan tarafından açıklandığı üzere, Bakanlar Kurulu, hastaneler, huzurevleri, hassas gruplara yönelik kapalı yapılar, sağlık tesisleri (poliklinikler, tıp ve teşhis merkezleri, kimya, rehabilitasyon merkezleri), eczaneler ve toplu taşıma araçları gibi yüksek riskli alanlar hariç olmak üzere, 31 Ağustos 2022 tarihinden itibaren kapalı alanlarda koruyucu maske takma zorunluluğunu askıya almaya karar verdi.

Yoğunluğun yaşandığı yerlerde, nüfusun hassas gruplarına mensup kişiler ve yüksek riskli kişilerle etkileşimde bulunan kişiler için maske kullanımı tavsiye ediliyor.

Bakanlar Kurulu ayrıca 31 Ağustos 2022 tarihinden itibaren restoranlar, eğlence merkezleri, perakende satış yerleri, alışveriş merkezleri, dinî ibadet yerleri, konferanslar, ticaret fuarları, stadyumlar ve kumarhanelerin kapasitelerinin %100’üne çıkarılmasına karar verdi.

Ayrıca, ilköğretime (okul öncesi eğitim) devam eden çocuklara bir paket kendi kendine tanı testinin (5 adet kendi kendine test) ücretsiz olarak eğitim yılının başında verilmesi kararlaştırıldı.

Hadjipandelas’a göre Bakanlar Kurulu, tüm okullardaki (anaokulları, ilköğretim ve ortaöğretim) tüm öğrenci, öğretmen ve personelin derslere başlamak üzere okullara dönmeden önce kendi kendine tanı testi (self-test) veya hızlı antijen tespit testinden (Rapid test) geçmelerini tavsiye ediyor.

Sağlık Bakanlığının örnekleme noktalarının tüm ilçelerdeki okul birimlerinde rastgele nokta kontrolleri gerçekleştireceği de vurgulandı.

Ayrıca, aşı kapsamına bakılmaksızın tüm vatandaşların haftada bir kez kendi kendine tanı testi (self-test) veya hızlı antijen testi (rapid test) yaptırmaları önerildi.

Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada, cesaret verici gelişmelerin rehavete ve kişisel korunma tedbirlerine uyulmamasına yol açmaması gerektiğini kaydetti. Herkesin, kolektif ve bireysel sorumluluğun pandeminin uygun şekilde yönetilmesine büyük katkı sağladığını kabul etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bakan, Tıbbî ve Halk Sağlığı Hizmetlerinin Bilimsel Danışma Komitesi üyeleriyle iş birliği içinde, toplumu ve ekonomiyi açık ve dirençli tutarken halk sağlığını korumayı amaçlayan eylemleri içeren “COVID-19: Hazırlıklı Olma ve Müdahaleyi Sürdürme” Yol Haritasının hazırlanmasına devam edildiğini de belirtti.

Hadjipantelas, kişisel korunma önlemlerine uymanın gerekliliği ve COVID-19’a karşı aşılanmanın faydaları konusunda farkındalık yaratmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Hadjipantelas ayrıca, Bakanlar Kurulu’nun HIV pozitif kişilere yönelik Teşvik Planı’ndan yararlananlara ödenen teşvikte %15’lik bir artışı onayladığını da açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu