GenelGüney KıbrısManşet

Güney’deki Türk malına satış yolu

Kuzey’de Rum malı kullanmayanların Güney’deki malını satması için yasal düzenleme yapılıyor.

Kuzey’de Rum malı kullanmayanların Güney’deki malını satması için yasal düzenleme yapılıyor.

Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta kalan mallarının en az 6,1 milyar Euro değerinde olduğu belirtiliyor

MALLARIN DEĞERİ 6,1 MİLYAR EURO

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin adanın güneyinde kalan Kıbrıslı Türklerin mallarının yönetilme şeklinin düzenlenmesine ilişkin yeni bir öneriyi Danışma Komitesi’ne sunduğu bildirildi. Yeni düzenleme kabul edilirse, kuzeyde ‘Rum Malı’ kullanmayan Kıbrıslı Türklere, güneydeki mülklerini satma yolu açılıyor. Kıbrıs Haber Ajansı’na göre bugün 6 milyar 100 milyon Euro değerinde olduğu tahmin edilen bu mallar, vasilik tarafından, barınma, tarım ve iş amacıyla Kıbrıslı Rumlara kiralanıyor. Yeni düzenleme Rumlara kiralanan bu mallar açısından büyük önem taşıyor.

MALLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ REFORM

Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Nikos Nouris, yapılan önerinin, Kıbrıslı Türklerin mallarının kiralanmasında yeni bir prosedür ve değerlendirmeye başlanmasını içerdiğini belirtti. Nouris, vasilikle yönetilen mallara yönelik öneriyi “çok önemli bir reform” sözleri ile değerlendirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) içişleri bakanları ayrıca, 1974 sonrasında, Kıbrıslı Türklerin güneydeki mallarının vasisi olarak da görev yapıyor. Bu mallar ise “İçişleri Bakanlığı Kıbrıslı Türklerin Mallarının Yönetimi Dairesi” tarafından yönetiliyor.

KİRALAR, HARCAMALARI AŞIYOR

Güneydeki Türk malları vasilik tarafından, barınma, tarım ve iş amacıyla Kıbrıslı Rumlara kiralanıyor. Ancak, kiracılara tapu (koçan) ya da kesin tasarruf belgesi verilmiyor. Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) göre, vasilik her yıl bu malların kirasından yaklaşık 5 milyon Euro alıyor; ödenmemiş kiraların miktarı ise 8 milyon Euro’yu aşıyor. Rum Yönetimi ise 15 milyon 300 bin Euro tutarındaki yıllık harcamaları dengelemek için devlet bütçesinden 7 milyon Euro’yu aşkın bir para eklemek zorunda kalıyor. Düzenleme bu sıkıntının aşılmasını da hedefliyor.

TÜRKLERİN MALLARI DA KORUNACAK

Kıbrıslı bir Türkün 49 bin metrekarelik arazisini kiralayan bir kişinin yılda sadece 28 Euro verdiğini hatırlatan Nouris, vergi mükelleflerinden, doğan açığı kapatmak için 7-8 milyon Euro’yu karşılamalarının artık istenmeyeceğini vurguladı. Nikos Nouris ayrıca, yeni önerilen düzenlemelerle hem mal sahibi olan Kıbrıslı Türklerin haklarının korunacağını hem de malları kiralayan Kıbrıslı Rumlara daha iyi hizmet sunmada dengenin sağlanacağını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu