Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Güney’den benzin için komşular akın akın geliyor ama şikâyet edenler de var

Özellikle Lefkoşa’daki geçiş kapıları yakınlarındaki benzin istasyonlarının sahipleri şikayetlerin ana kaynağı

TL düşüyor, Euro çıkıyor… Güney’den benzin için komşular akın akın geliyor ama şikâyet edenler de var

 

Özellikle Lefkoşa’daki geçiş kapıları yakınlarındaki benzin istasyonlarının sahipleri şikayetlerin ana kaynağı

 

Kıbrıslı Rumların ikiye katladığı satışlar, KKTC’nin akaryakıt ithalatında da ciddi oranlarda artışa neden oldu

 

HAKSIZ REKABET ŞİKâYETİ… Güney Kıbrıs’taki akaryakıt istasyonu sahipleri, Kıbrıslı Rumların KKTC’den akaryakıt alması nedeniyle iş hacminin küçüldüğünü ifade etmeye devam ediyor. Güney Kıbrıs’taki akaryakıt istasyonları uzun süredir, Kuzey’deki akaryakıt istasyonları nedeniyle haksız rekabete uğradıklarından şikayetçi. Akaryakıtın 30-40 sent daha ucuza gelmesi nedeniyle Rumların depolarını Kuzey’den doldurduklarını söyleyen Rum benzinciler, özellikle geçiş kapılarına yakın akaryakıt istasyonlarının birçoğunun neredeyse kapanma noktasına geldiklerini iddia ediyor. Güney Kıbrıs Akaryakıt İstasyonu Sahipleri Birliği, Rum Yönetimi’nin acilen sorunla ilgilenmesini istiyor.

 

BENZİNİN YARISINI ALIYORLAR… Geçtiğimiz aylarda Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Kıbrıslı Türk benzin istasyonu sahibi bir Kıbrıslı Türk, “satışımızın yarısını Güney Kıbrıs’tan gelen araçlara yapıyoruz” derken, akaryakıt ticaretinde gelinen noktaya işaret etmişti. KKTC’nin verileri de bu iddiayı doğruluyor. Ekonomi Bakanlığı’nın en son verilerini içeren Ocak-Mayıs 2022 döneminde 109 milyon dolar olan ülkenin akaryakıt ithalatının 2021’in aynı dönemine göre yaklaşık %64; 2020’ye göre %66 ve 2019’a göre %53 daha fazla olduğu hesaplandı. Bu veriler, akaryakıta olan talepteki aşırı artışa da işaret ediyor.

 

KUZEY İÇİN PAHALI GÜNEY İÇİN UCUZ… Ekonomi çevreleri akaryakıt fiyatlarının Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlar için “pahalı” olabileceğini ancak, Euro kazanan Kıbrıslı Rumlara Güney Kıbrıs’tan çok daha ucuz geldiğine işaret ediyor.  “Euro karşısındaki alım gücünün yüksek olduğu dönemlerde Kıbrıslı Türkler alışveriş için Güney’e akın ederken, şimdi de Kıbrıslı Rumlar Kuzey’e akın ediyor. Burada en çok kazanan da vergi gelirleri artan KKTC Maliyesi oluyor” dediler. Güney’in sadece akaryakıttaki yıllık vergi kaybının ise 80 milyon Euro’yu aştığı da iddia ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu