EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’e Prefabrik “Ev” satıyoruz!

Güney’deki Kuzey Kıbrıs menşeli prefabrik ev sayısının giderek arttığı bildirildi

 PASTADAN BÜYÜK PAY

 Kuzey Kıbrıs menşeli ve daha düşük maliyetli prefabrik evlerin Güney Kıbrıs’ta arttığı bildirildi. Alithia gazetesi “Prefabrik Evler İçin Sıra” başlıklı haberinde, prefabrik evler için siparişlerin arttığını yazdı. Gazete, prefabrik evlerin geçiş noktalarından Güney’e taşınmasına artık daha sık rastlanıldığını belirtti. Alithia, Avrupa standartlarına ve gerekli sertifikalara sahip Rum iş insanlarının yüksek vergiler ödediğini ve Kuzey’deki muadilleriyle rekabet edemediğini yazdı. Gazete, Kuzey’deki üreticilerin bu tür mecburiyetlere sahip olmaksızın Türk Lirası kaynaklı daha düşük maliyete üretim yaptığını ve Yeşil Hat tüzüğü nedeniyle de “pastadan büyük bir pay aldığını” savundu.

TİCARET ODASI BELGESİ YETERLİ

 Yeşil Hat tüzüğüne göre prefabrik ev ticaretinin yapılabilmesi için Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan sertifika alınması ve bunun Rum Gümrük Dairesi’ne sunulması yeterli oluyor. Alithia’ya göre, Rum Gümrük Dairesi’nin prefabrik evlerin geçişine, kontrol gerektiren bir durum olmadığı sürece, izin verdiğini yazarken, prefabrik evlerin içerisine elektrik tesisatının yerleştirilmesi durumunda bunun girişine izin verilmediğini belirtti.

ELEKTRİK SİSTEMİ SORUNU

 Habere göre, Gümrük Dairesi Basın Sözcüsü Yorgos Konstantinu, elektrik tesisatlı evlerin iki kez tespit edildiğini ve bunların geçişlerine izin verilmediğini söyledi. Yasa gereği, sadece Rum Elektrik İdaresi’nden (AİK), lisanslı mühendislerin elektrik işi yapabileceğini hatırlatan gazete, bazı yasa dışı olayların yaşandığını, özel bir kişinin Kuzey’den, eski versiyon elektrik tesisatına sahip 3 adet prefabrik ev aldığını, ancak bunların standartlara uymadığı için resmi kontrolden geçemeyeceğini belirtti.

3,8 MİLYONLUK PREFABRİK

 Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Kuzey’den Güney’e yönelik mal satışı 2022’de 14,7 milyon Euro ile tüm zamanların rekorunu kırarken, “prefabrik konteyner (ev)” satışındaki patlama dikkati çekti. Ticaret Odası verilerine göre, geçtiğimiz yıllarda 1 milyon Euro civarında olan prefabrik konteyner satışı 2022’de %200 artışla 1 milyon 251 bin Euro’dan, 3 milyon 863 bin Euro’ya çıktı. Bu olağanüstü artış, prefabrik konteyner ürününü Yeşil Hat ticaretinde lider konuma getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu