KıbrısManşetToplum

Güngör: “Yüksek enflasyonun devam edecek”

Ekonomist Hasan Güngör, Kuzey Kıbrıs’ta ekonomi yönetimi olmadığına vurgu yaparak, “Sevgili Olgun Amcaoğlu herhalde dünyanın en keyifle bakanlık yapan adamıdır” dedi. Güngör, yüksek enflasyonun devam edeceğinin de altını çizdi

Ekonomist Hasan Güngör, Kuzey Kıbrıs’ta ekonomi yönetimi olmadığına vurgu yaparak, “Sevgili Olgun Amcaoğlu herhalde dünyanın en keyifle bakanlık yapan adamıdır” dedi. Güngör, yüksek enflasyonun devam edeceğinin de altını çizdi.

“ŞİMŞEK İÇİN DE BAHÇE DİKENSİZ DEĞİL”

Programın başında Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri ele alan Güngör, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelen Mehmet Şimşek için de bahçenin dikensiz olmadığını ve birçok zorluk olduğunu belirtti. “İdeolojik duruşun hilafına davranamaz” diyen Güngör, beklentilerin makul düzeye çekilmesi gerektiğini ifade etti.

“TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI KESİNLİKLE PİYASAYA MÜDAHALE EDİYOR”

Açıklanan orta vadeli programına işaret eden Güngör, programın içerisinde faizin ne olacağının belirtilmediğini kaydetti; “Sıkı para politikasından bahsediliyor… ABD ve Avrupa ekonomisi gibi çok yerleşmiş ve kurumsallaşmış yapı varsa gayri safi yurt dışı hasıladaki dalgalanmaları toplum hissetmeyebilir ama Türkiye’de böyle bir düzen yok” dedi.

Şimşek’in önlerindeki dönemde faizin üzerine yürüyemeyeceğini ifade eden Güngör, kurun baskılandığını bu nedenle sabit kaldığını söyledi. Güngör, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasaya kesinlikle müdahale ediyor” dedi.

“YÜKSEK ENFLASYON DEVAM EDECEK”

2002-2012 arası TL’nin güçlü ve istikrarlı olduğunu; fakat daha sonra aşağıya kırılma olduğunu belirten Güngör, Türkiye’nin yakın dönemde düzeleceğinden de emin olmadığını söyledi.

Yüzde 4 büyüyen Türkiye ekonomisinde insanlara yeni iş yaratılamayacağını belirten Ekonomist Güngör, “Sabah kahvaltıda yediklerimiz de ekonomiyi büyütür” ifadesini kullandı. Güngör, yüksek enflasyonla devam edileceğinin de altını çizdi.

Türkiye’de birçok çalışanın, Almanya’ya gidip iş başvurusunda bulunduğuna işaret eden Güngör, üst düzey insanların çalışmak için Almanya’ya gittiğini söyledi.

Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olduğunu, her şeyin inşaatla çözüleceğini düşünen bir yapının olduğunu ifade eden Güngör, Kuzey Kıbrıs’ın da Türkiye’yi kopyaladığını belirtti.

“KOMŞULARDA YAŞANAN PROBLEMLER DE ETKİLİYOR”

Türkiye’nin komşularının hepsinde problem çıktığını ve problemli ülkelerin başka ülkeler tarafından vurulduğunu anlatan Güngör, Türkiye’nin istikrarsız bir bölgede olduğunu söyledi; ekonomik olarak bu yaşananlardan da etkilendiğini kaydetti.

Kayıt dışı ekonomiyle ilgili de sözler söyleyen Ekonomist Güngör, dünyanın her yerinde kayıt dışılık olduğunu, bunun minimum seviyede tutulması gerektiğini söyledi.

“BİR TANE İŞ KOLU SÖYLE Kİ 40 YAŞIN ALTINDA BU İŞ YAPACAK VE KARISINA LAMBORGHINI HEDİYE EDECEK”

Güngör, “Türkiye’de de bizde de kaydı tutulmayan ekonomi yüzde 60-70’leri buldu. İnsanlar, 150 bin sterlini nereden buluyor ve bu arabaları sürüyor. Bana bir tane iş kolu söyle ki 40 yaşın altında bu işi yapacak da karısına Lamborghini, Maserati ya da Bugatti hediye edecek” ifadelerini kullandı.

“SEVGİLİ Olgun Amcaoğlu HERHALDE DÜNYANIN EN KEYİFLE BAKANLIK YAPAN ADAMIDIR”

Kuzey Kıbrıs’ta ekonomi yönetimi olmadığına vurgu yapan Güngör, “Sevgili Olgun Amcaoğlu herhalde dünyanın en keyifle bakanlık yapan adamıdır. ‘Tüp gaza zam yaptık, zammı aldık, benzine zam yaptık, zammı aldık.’ Konuşacak bir şey yok… İstikrar ve büyümeyi kimse konuşmuyor” dedi.

“HAVA YOLU ULAŞIMI SÜPER PAHALI; FAKAT TURİZME LOKOMOTİF SEKTÖR DENİLİYOR”

Hava yolu ulaşımının süper pahalı olduğunu; fakat turizme lokomotif sektör denildiğini söyleyen Güngör, “Nasıl bir yönetim anlayışıdır?” dedi.

“MEMLEKETTE EKONOMİK AKIL YOK”

Enflasyonist dönemlerde üretimden değil, paradan para kazanıldığına işaret eden Ekonomist Güngör, reel faizin artıya dönmesiyle insanların iş yerini kapatarak, insanların parasını bankaya koyacağını söyledi. Güngör, şu an reel faizin ekside olduğunun da altını çizdi.

Güngör, memlekette ekonomik aklın olmadığını da sözlerine ekledi.

(Kıbrıs Postası)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu