EkonomiGenelManşetTürkiye

Günlük kayıplar yüzde 3’ü buldu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizi düşürmeye devam edeceklerini belirterek yaptığı “Bu iktidar faiz artırmayacak” açıklaması sonrası hızla düşüşe geçen Türk Lirası’nda kayıplar sadece bugün itibarıyla %3’ü buldu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizi düşürmeye devam edeceklerini belirterek yaptığı “Bu iktidar faiz artırmayacak” açıklaması sonrası hızla düşüşe geçen Türk Lirası’nda kayıplar sadece bugün itibarıyla %3’ü buldu.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerdeki bir kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “İşimize gelen seviyedeki bir döviz kuruyla cari fazla artırarak” sözleriyle, fiyat istikrarı planladığını belirtmiş ve “Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” diye konuşmuştu.

Piyasalar bu açıklamaya çok sert tepki verirken, TL’nin Mayıs ayı başından beri adım adım devam eden kayıpları da %13’ü aştı.

TL’DE KAYIPLAR DURMUYOR

Doların küresel olarak güçlenmeye devam ettiği günde TL, gelişen ülke paraları arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

Türkiye piyasasında saat 14.45 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %2.45 artışla 17.1697 seviyesinde, Euro/TL %2.92 artışla 18.4314 seviyesinde, sterlin/TL de %2.28 artışla 21.5523 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 17.25 TL’den, Euro 18.51 TL’den, sterlin de 21.63 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.05 TL, Euro’da 18.30 TL, sterlin de 21.40 TL düzeyinde.

CDS 2008’DEN SONRAKİ REKOR SEVİYEDE

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler (kredi iflas risk primi) 29 puan artışla 764 baz puanı aşarak rekor kırarken, 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Likiditenin çok düşük kaldığı Londra swap piyasasında haftalık TL faizi ise çok sert yükselişle Mayıs sonundaki %25’ten %120’ye kadar çıktı. Aynı dakikalarda Türkiye’de gösterge faiz ise % 25.96 düzeyinde kaydedildi.

CDS nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primini oluşturur.

DOLAR DİĞER PARALARI BASKILIYOR

Öte yandan, tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde gelmesiyle ABD tahvilleri ve dolar göstergesindeki yükseliş, diğer paraları baskılıyor.

Cuma günü açıklanacak enflasyon öncesinde tahvil faizlerindeki 10 yıllık getiri tekrar %3’ün üzerine çıkarken 2 yıllıklar ise %2.75’e yükseldi.

Gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısında beklenti Fed’in Mayıs’ta olduğu gibi bu ay da 50 baz puanlık faiz artışı yapması yönünde. İstihdam piyasasını yormadan yapılacak faiz artışı sürecinin takibi için ilk rakamların beklentileri aşması olumluydu. Enflasyon tarafında ise Nisan’da aylık %0.3’lük bir artış olmuştu, bu Ağustos sonrası en düşük artış oldu. Fakat yıllık bazda %8.3 ile 40 yılın zirvesi korundu. Mayıs için beklenti aylık %0.7’lik bir atışla yıllık oranının korunması durumunda.

Piyasalar Fed’in en iyi ihtimalle Haziran ve Temmuz’da 50’şer baz puanlık faiz artışını büyük oranda fiyatladı. Fakat Cuma açıklanacak enflasyon oranı ve gelecek hafta yapılacak toplantıdaki açıklamalar yılın sonrasına dair beklentileri oluşturacağı için yakından takip edilecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu