EkonomiKıbrısManşet

Gürcafer: Alıcı bekleyen 25 bin konut var

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, BRT'de yayınlanan Manşet+ programında inşaat sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pandemi döneminin de etkisiyle, alıcı bekleyen konut sayısının 25 bine ulaştığını aktaran Gürcafer, 3 milyar dolar değerindeki mülklerin alıcı bulabilmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini savundu

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, BRT’de yayınlanan Manşet+ programında inşaat sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pandemi döneminin de etkisiyle, alıcı bekleyen konut sayısının 25 bine ulaştığını aktaran Gürcafer, 3 milyar dolar değerindeki mülklerin alıcı bulabilmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini savundu.

Her yıl 10-15 bin konutun satılmak için inşa edildiğini fakat pandeminin de etkisiyle birlikte piyasada satışa hazır 25 bin konut fazlası oluştuğunu aktaran Gürcafer, “Pazar var ama pazara ulaşmak ve potansiyeli buralara getirmek konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

2021 YILINI KAÇIRIRSAK, 3 MİLYAR DOLARI DA KAÇIRMIŞ OLACAĞIZ

Yurt dışından Kuzey Kıbrıs’taki mülklere talep olduğunu aktaran Gürcafer “Kimse gelip de 15 gün karantinaya gireyim ondan sonra ev alayım demez, 3 milyar dolar değerindeki mülk, 25 bin adet civarında satılık konut içerisinde 300-400 bin pound değerinde lüks villalarda var, 60-70 bin pound civarında dairelerde var. 2021 yılını kaçırırsak, 3 milyar doları da kaçırmış olacağız. Bir an önce hem turizm hem de yap-sat sektöründe dünyada rekabet koşulları artmışken yapmamız gerekenleri acilen yapmalıyız” ifadelerine yer verdi.

İNŞAATLA BİRLİKTE 70 ALT SEKTÖR DAHA DURUR

Konutların pazarlanmaması durumunda inşaat sektörünün ve beraberinde istihdamın da duracağını dile getiren Gürcafer, piyasada yerli talebin 5 bin civarında olduğunu, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler ve yabancıların taleplerinin ise 12 bin civarında olduğunu aktardı ve 2021 sezonunun kaçırılması halinde inşaat sektörü ve beraberindeki alt 70 sektöründe duracağını kaydetti.

AÇIL SUSAM AÇIL DİYEREK AÇILAMAYIZ

İvedi  kararlar alınması ve uygulanması gerektiğini dile getiren Gürcafer, “2021 sezonunu kaçırmamız lazım. Yavaş hareket ediyoruz ve bu yavaşlık bize çok pahalıya mal olacak. Açıl susam açıl diyerek açılamayız bunun bir alt yapısı vardır, acentelerle temasa geçeceksiniz, uçak olayı ayrı bir organizasyon ister. Bunlara uğraşmak, bunları başarabilmek içİn devletin net bir yol haritasını ortaya koyması lazım” diye konuştu.

GEÇ KALIRSAK FACİAYA DÖNÜŞECEK

Öte yandan yurt dışında yaşayan ve belli bir yaşın üzerinde olan pek çok insanın hayatını geçireceği huzurlu bir yer arayışında olduğunu  dile getiren Gürcafer, “Özellikle 65 yaş üzeri parası olan ve pandemide travma yaşamış olan birçok insan, yurt dışında küçük bir ev alayım ömrümün geri kalanını huzur içinde geçireyim diyor ve hepsi arayış içerisindedir. Bir an önce aşılanıp tatile gideyim diyen yüz milyonlarca insan var bu pazardan pay alabilmek için fazla zamanımız yoktur. Dünya aşılanmayla birlikte hareket etmeye başladı. Geç kalırsak bu bizim için bir faciaya dönüşecek. Ama atılması gereken adımları atarsak yaralarımızı sarar bu krizden fırsat elde etmiş olan ülkelerinde başında gelebiliriz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu