KıbrısManşet

Gürkut: Salgın nedeniyle, sağlıkçıların yaşamı düzensiz, yorgun ve stresli

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası çerçevesinde ‘Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bulunduğunu ama tüzüklerin tamamlanmadığını, alt komitelerin oluşturulmadığını belirterek, bunların çoktan yapılmış olması gerektiğini vurguladı

Gürkut, “Alt komiteler, teknik konuları içerir ve komitelerde teknik uzmanlar yer almalıdır. Hangi test kitlerinin kullanılacağı, karantina türü yanında salgınla ilgili veriler bu komitelerden gelmelidir. Üst komitenin görevi, alttan gelen kararlar ve veriler üzerinden değerlendirme yapmaktır” dedi.

Sağlık çalışanlarının 6 aydan beridir ek mesailerinin ödenmemesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Gürkut, “Sağlık çalışanı koronavirüs döneminde dinlenemedi ve beslenemedi, nöbet tutup mesailerini yaptı. Sağlıkçılar için düzensiz, yorgun ve stresli bir yaşam oldu” dedi.

Nöbet paralarını almadıklarını hiçbir zaman gündeme getirmediklerine işaret eden Gürkut, “Çünkü insanlar işsiz kalırken ve destekler verilmezken, bize verilmeyen nöbet paralarını almak istemedik ancak görüyoruz ki biz fedakarlık yaparken, atamalar devam ediyor ve makam arabaları alınıyor” diye konuştu.

Dr. Özlem Gürkut, Haber Kıbrıs Web TV’de “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Salgın, yaşamın tüm alanlarını etkiledi”

Dr. Özlem Gürkut, bir yıldan beridir dünyayı etkileyen koronavirüs salgını hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Salgın, yaşamın tüm alanlarını etkiledi. Eğitim, sosyal ve ekonomik açıdan toplum psikolojisini etkiledi. Yaşanan sıkıntılar sağlık sorunlarının önüne geçti. Bu süreç

sosyoekonomik sonuçları doğurdu ve başka sağlık sorunlarına da neden oldu” diye konuştu

“Sağlık altyapısının yetersizliğinden kapanıldı”

Gürkut, sağlık altyapısının yetersizliğinden dolayı 2020 yılında ilk kapanma yaşandığına dikkat çekerek, “Kapanmanın etkisiyle sağlık alanında bazı düzenlemeler yapıldı. 17 Nisan-1 Temmuz arasında vaka görülmeyince karantinasız gelişler başladı ve yeniden vakalar görülmeye başladı. Tabipler Birliği, rehavete kapılmamak gerektiğini söyleyip, hazırlıkların yapılması için uğraş verirken, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ‘ikinci dalga olmayacak endişelenmeyin’ diyordu. Vaka sayısı sağlık sistemini zorlayınca mecburen iki defa kapanma kararı alındı” dedi.

“Kapanma olmaması için önerilerde bulunduk”

KKTC’de salgın konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmaması ve denetleme konusunda zafiyetler

yaşanmasından dolayı vakaların arttığından ve tekrar kapanma olduğundan bahseden Gürkut, “Tabipler birliği olarak kapanılmaması gerektiğini ve alınması gereken önlemler olduğuna dikkat çektik. Hastane doluluk oranı ve riskli durumdan çıktık ancak hastalık sıfırlanmadı, denetim ve düzenleme yapılmazsa yeniden vakalar artabilir. Sağlık çalışanlarının organizasyonu halen yapılmadı” ifadelerini kullandı.

“Alt komiteler oluşturulmadı ve tüzük yapılmadı”

Salgının, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası tahtında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bulunduğuna ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne işaret eden Gürkut, “Yasanın tüzükleri tamamlanmadı, alt komiteler oluşturulmadı. Alt komiteler, teknik konuları içerir ve komitelerde teknik uzmanlar yer almalıdır. Hangi Test kitlerinin kullanılacağı, karantina türü yanında salgınla ilgili veriler bu komitelerden gelmelidir. Üst komitenin görevi, alttan gelen kararlar ve veriler üzerinden değerlendirme yapmaktır” dedi.

“Üstel’in gelmesiyle adım atıldı”

Üst komitenin aldığı kararların değiştirildiği veya uygulanmadığı durumların da olduğuna vurgu yapan Gürkut, “Yaşananlar toplumda güvensizlik yarattı. Sağlık Bakanlığı görevine Ünal Üstel’in gelmesinin ardından alt komitelerin oluşturulmasıyla ilgili adım atıldı. Sürveyans komitesi için toplantı gerçekleştirildi” diye konuştu.

“Sağlık konusunda kamuya başvuranların sayısı arttı”

Dr. Özlem Gürkut, sağlıkta salgına odaklanılması, diğer bölümlerle yeterince ilgilenilmemesi yanında yoksullaşan toplum nedeniyle kamuya sağlık konusunda başvuranların arttığına vurgu yaptı

“Sağlıkçılar için düzensiz, yorgun ve stresli bir yaşam oldu”

Sağlık alanında ek mesailerin ödenmemesi ile değerlendirmede bulunan Gürkut, “Sağlık çalışanı

koronavirüs döneminde dinlenemedi ve beslenemedi, nöbet tutup mesailerini yaptı. Sağlıkçılar için düzensiz, yorgun ve stresli bir yaşam oldu. Katıldığımız uluslararası bir toplantıda, tüm ülkeler raporlarını sundu, sağlık çalışanlarının bonuslar aldığından bahsedildi. Biz ise ek mesai almadığımızı ve kesintiye gidildiğini söyleyemedik” dedi.

“Biz fedakarlık yaparken makam arabası alındı”

Nöbet paralarını almadıklarını hiçbir zaman gündeme getirmediklerine işaret eden Gürkut, “Çünkü insanlar işsiz kalırken ve destekler verilmezken, bize verilmeyen nöbet paralarını almak istemedik ancak görüyoruz ki biz fedakarlık yaparken, atamalar devam ediyor ve makam arabaları alınıyor. Bize verilmeyen paralar ya bize ödenir ya da ihtiyaçlı olan kesimlere verilir” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu