KıbrısManşetSağlık

Gürkut: Yayınlanan görüşler, uluslararası rehberler doğrultusunda belirlenmiştir

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, GIYNIK Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, birlik açıklamasının başka yerlere çekildiğini söyleyerek, “Biz ülkemiz turizme açılmasın demedik. Açıldığında hangi kriterlerle açılması gerektiği konusundaki bilimsel verileri paylaştık” dedi.


Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde “Covid-19 Aşıları ve Seyahat” başlıklı açıklamada uluslararası rehbere uygun şekilde açıklanan seyahat ve turizme ilişkin kılavuz farklı tartışmalara neden oldu.

Birlik tarafından paylaşılan kılavuzda, uluslararası alanda ülkeye girişlerde dikkat edilecek noktalar aktarıldı. Ancak birlik açıklaması bazı kesimler tarafından ülkenin açılıma hazır olmadığı şeklinde değerlendirildi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, birlik açıklamasının başka yerlere çekildiğini söyleyerek, “Biz ülkemiz turizme açılmasın demedik. Açıldığında hangi kriterlerle açılması gerektiği konusundaki bilimsel verileri paylaştık” dedi.

“YAYINLANAN KILAVUZ TABİPLER BİRLİĞİ’NİN GÖRÜŞLERİ DEĞİL”

“Seyahatlerle ilgili yayınladığımız kılavuz Tabipleri Birliği’nin görüşleri değil, uluslararası arenada yayınlanan bilimsel verilerdir. Dünyada uygulanacak olan kriterlerdir. Ülkeler arası seyahat planlamaları çerçevesinde dört aşı onay aldı. Bu aşılar yalnızca faz 3 değil, gerçek hayatta bulaştan koruma oranı ve bulaştırma oranı değerlendirilerek karar verildi” ifadelerini kullanan Gürkut, “Ama bu onay alan dört aşı ile aşılanan kişilerin haricindekilerin de seyahat hakkı kısıtlanamaz yalnızca karantina istenebilir” bilgisini paylaştı.

“TÜRKİYE, BIONTECH SİPARİŞ ETMEYE BAŞLADI”

Ülkemizde büyük çoğunluğun Sinovac marka aşı olduğunu vurgulayan Özlem Gürkut, Türkiye’de de çoğunluğun Sinovac olduğunu ancak son günlerde bir aşı değişikliğine gidilerek yoğun şekilde BionTech marka aşı siparişi yapıldığına dikkat çekti.

“HENÜZ ÜLKENİN YÜZDE 15’İ AŞILANDI”

“Bizim risk grubumuzun yüzde kaçı aşılandı? Hangi aşıyla aşılandı? Hastaneye yatış değil hasta olmaktan korunmaktan bahsediyoruz. Sizin toplumunuzun yüzde yüz aşılanmamışken kullandığınız aşı bulaşmayı ve bulaştırmayı engellemeyen bir aşı ise aşı olmayan korunamayacak demektir” diyen Gürkut, “Ülkenin yalnız yüzde 15’i aşılandı. Bu kişilerin yüzde 80’i de Sinovac ile aşılandı. Sinovac etkinliği yüzde 50 ise bu duruda biz yüzde 7,5 bağışıklık oranındayız demektir” açıklamasında bulundu.

“BIONTECH AŞISI %95 KORUYUCU”

KTTB Başkanı Gürkut, “Fransa’dan BionTech aşısı olan bir kişi ülkemize gelecekse buyursun gelsin. Çünkü bu aşının yüzde 95 üzerinde hem bulaşmama hem de bulaştırmama özelliği vardır. Üzerine birde çift PCR yapılınca bulaş riski en aza indirgenir” dedi.

“HIZLI TESTLERİN DUYARLILIK SEVİYESİ DÜŞÜK”

Öte yandan ülkemizde kullanılan hızlı testlerin dünyada yalnızca Türkiye ve KKTC’de uygulandığına dikkat çeken Gürkut, bu testlerde izolasyon aşamasının atlandığı için duyarlılık seviyesinin düşük olduğu riskini de hesaba katmak gerekliliğine işaret etti.

Diğer yandan birlik tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ise kısaca şöyle denilmişti;

“Aşılanma konusunda, ECDC (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)’nin yayınladığı bilgilere göre FDA  veya EMA’ dan acil kullanım onayı almış aşıların tam doz uygulanmasından itibaren yüksek korunma sağlanmaktadır. 26 Mart 2021 itibariyle, dört COVID-19 aşısı AB’de şartlı pazarlama izni almıştır. EMA tarafından yapılan değerlendirmeyi takiben de Comirnaty (BioNTech / Pfizer), Moderna (mRNA aşısı), AstraZeneca/Oxford  ve Janssen/ Johnson & Johnson aşıları onay almıştır. Söz konusu onay almış bu aşılar ile aşılanmış kişilerin Covid-19 Hastalığını alma ve yayma (bulaşma ve bulaştırma) olasılığı daha düşük bulunmuştur”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu