EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

‘Güvenli havalimanı’ isteği vurgulandı

KTAMS, KAMU-İŞ ve KAMU-SEN, yeni havalimanı konusundaki gelişmelere ilgili endişelerini dile getirdi.

KTAMS, KAMU-İŞ ve KAMU-SEN, yeni havalimanı konusundaki gelişmelere ilgili endişelerini dile getirdi.

 ULUSLARARASI KURALLAR HATIRLATILDI
Yeni havalimanı ile ilgili teknik altyapının tamamlanmadığını ve mevzuata uygun davranılmadığını savunan sendikalar, “güvenli havalimanı” istedi. KTAMS, KAMU-İŞ ve KAMU-SEN dün, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önünde açıklama yaparak, 20 Temmuz’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağı duyurulan yeni Ercan Havalimanı konusunda endişelerini dile getirdi. Havalimanın mevzuata uygun olmadan ve altyapı eksiklikleri ile açılmak istendiğini savunan sendikalar, havalimanının açılmasına karşı olmadıklarını, ancak güvenli havalimanı istediklerini vurguladı. Uluslararası havacılık kurallarına da işaret eden sendikalar, yaşanabilecek olumsuzluklardan çalışanların sorumlu olmayacağına işaret etti.

TEKNİK ALTYAPISI TAMAMLANMADI
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, açılacağı duyurulan yeni pistin güvenliğiyle ilgili endişelerini paylaşarak, terminal ve pistin teknik altyapısının tamamlanmadığını ve mevzuata uygun gerekli idari işlemlerin yapılmadığını söyledi. Bengihan, havalimanında kalıcı elektrik olmadığını kaydederken, kurulan panoların ülkeye uygun yapılmadığını anlattı. Otomatik hava gözlem sisteminin ICAO kurallarına uygun tamamlanmadığını vurgulayan Bengihan, gözlem yapma noktasına ise tam donanımlı ve güvenli bir sistem değil, mobil bir sistem kurulacağını kaydetti.

“ARIKLI MÜHENDİS Mİ?”
Bakanlar Kurulu’nun Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na “havaalanı lisansı ve çalıştırma sertifikası verme” yetkisi tanıdığını hatırlatan Bengihan, şöyle konuştu. “Sayın Erhan Arıklı demek ki mühendislik okudu, her türlü kontrolü yaptı. Kendini geçici maddelerle havaalanı açmaya yetkilendirdi. Neden? Çünkü mevcut havaalanının terminal ve pistinin teknik eksiklikleri var ve komisyon onay vermeyecekti, bu yüzden Sayın Arıklı yetkiyi aldı. Bu kabul edilebilir değildir. Bu ülkenin mevzuatlarını uygulayacak olan yürütmedir.” KAMU-SEN Başkanı Metin Atan ise yeni terminal ve pistin “göstermelik” olarak açılacağını ifade etti. Atan, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın “20 Temmuz’da açılacak” dediği için Bakan Arıklı’nın panik yaşadığını da söyledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu