GenelKıbrısManşet

“Güzelyurt siyasilerin kurbanı oldu”

Güzelyurt halkı her geçen gün yaşam kalitelerinin giderek düştüğünü dile getirerek, bunun sorumlusunun ise gelmiş geçmiş tüm hükümetler olduğunu vurguladı

DEVRİM DEMİR

Güzelyurt halkı her geçen gün yaşam kalitelerinin giderek düştüğünü dile getirerek, bunun sorumlusunun ise gelmiş geçmiş tüm hükümetler olduğunu vurguladı

KEPENKLER BİRER BİRER KAPANIYOR

Adanın en güzel ve bereketli yerleşim yerlerinden biri olan, 1990’lı yıllara kadar narenciyenin kalbinin attığı Güzelyurt uzum zamandır kaderine terk edildi. Güzelyurt halkı ilgisizlikten, esnaf ise işsizlikten yakındı. Yaprağın kımıldamadığı çarşıda krize dayanamayan çok sayıda esnaf kapısına kilit vurup kepenklerini indirirken, kalanlarda direniyor. İşsizlik nedeniyle gençlerin Güney Kıbrıs’a ve yurt dışına kaçtığını anlatan Güzelyurt halkı, kalanların da bir ayağının dışarda olduğunu ifade etti. Güzelyurt’un, çözümsüzlükten kaynaklanan sorunlardan en büyük nasibi alan yerlerden biri olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Güzelyurt’un sorunu memleketin sorunudur” dedi.

“GÜZELYURT VE LEFKE’YE KİMSE YÜZÜNÜ ÇEVİRMEDİ”

GÜZELYURT’ Gazetesine konuşan Tuncay Sarıyer, 30 yıl Lefke’de son 3 aydır Güzelyurt’ta esnaflık yaptığını söyledi. Güzelyurt’un en büyük geçim kaynağının 1990’lı yıllara kadar narenciye olduğunu ancak ‘sarı altın’ narenciyenin ambargolar nedeniyle yerlerde süründüğünü kaydeden Sarıyer, “Güzelyurt’ta narenciyeden, esnafa, hayvan üreticisine kadar herkes zor durumda” ifadelerini kullandı. Gelmiş geçmiş hükümetlerin Güzelyurt ve Lefke’ye yüzünü çevirmediğini kaydeden Sarıyer, “Güzelyurt Hastanesi inşaatı en büyük utanç, yıllardır atıl durumda. Yarım asırdır hizmette olan Cengiz Topel Hastanesi, yeterli hizmeti verememekte. Bundan sonra bir şeyler değişir mi bilemem ama yaşanan sorunlar nedeniyle insanımız ya Güney Kıbrıs’a ya da yurt dışına göç ediyor. Bu sorunu çözmek için hiçbir çalışma yok, işsiz ordusu yaratmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

SAĞLIK EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ

Güzelyurt halkının işsizlik sonrası en büyük sorunlarından biri de ‘sağlık’. Yıllar önce temeli atılan ancak atıl durumda olan Güzelyurt Hastanesi’nin ‘büyük utanç’ olduğunu ifade eden halk, Cengiz Topel Hastanesi’nin talebe yetersiz kaldığını, çoğu zaman doktor bulunmadığını söyledi. Acil vakaların Lefkoşa’ya sevk edildiğini bunun da çoğu zaman ölümle son bulduğunu ifade eden Güzelyurt halkı, “Her yıl devlete 10 kişiyi istihdam yaparak ne yazık ki çözüm üretilmiyor. Saymakla bitmeyen sorunlarımızın başında sağlık var. Sağlık ocağımız var orada ne yazık kaliteli hizmet almıyoruz, acil durumlarda Lefkoşa’ya yola dökülüyoruz. Cengiz Topel Hastanesi’nde acil vakalara müdahale yok, doğum bile yapılamıyor. Bu bölgenin sorunlarını gelmiş geçmiş hiçbir hükümet çözemedi kimsenin de umurunda olmadı” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu