Güney KıbrısManşet

Hala Sultan yakınında önemli arkeolojik keşif

Larnaka bölgesindeki Hala Sultan Camisi’nin yanında Milattan Önce (MÖ) 15’inci ve 14’üncü yüzyıllarda yaşamış, Akdeniz ve ötesinde medeniyetlerle ilişkiler kurmuş zengin bir Kıbrıs toplumu olduğu ortaya çıkarıldı.

Larnaka bölgesindeki Hala Sultan Camisi’nin yanında Milattan Önce (MÖ) 15’inci ve 14’üncü yüzyıllarda yaşamış, Akdeniz ve ötesinde medeniyetlerle ilişkiler kurmuş zengin bir Kıbrıs toplumu olduğu ortaya çıkarıldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Eski Eserler Dairesi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Dromolaxia-Vyzakia bölgesinde Mayıs-Haziran 2022 kazı sezonunun tamamlandığı, Geç Bronz Çağı liman kentindeki kazıların, İsveç Gothenburg Üniversitesi’nden Profesör Peter M. Fischer başkanlığında bir ekiple yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bu Geç Bronz Çağı şehrinin Milattan Önce 1630 ve 1150 yılları arasında, Larnaka Uluslararası Havaalanı’na çok yakın, Larnaka Tuz Gölü kıyısında, Hala Sultan Camisi yanında gelişen bir refah şehri olduğu belirtildi.

REFAH ŞEHRİ BULUNTUSU

Açıklamada bu konuda, “Kazılarda bulunanlar, tüm Akdeniz’de ve ötesindeki kültürlerle ilişkiler kurmuş, bakır üretimi ve ihracatı temelinde uzun yol ticareti yapan zengin bir Kıbrıs toplumunun var olduğunu kanıtlıyor. Bu, yerleşim yerindeki laboratuvarlarda işlenen tonlarca bakır cevheri ve mucurla ispatlanıyor” denildi.

Eski Eserler Dairesi, kazıların şehrin mezarlığında yoğunlaştığını, burada, Geç Kıbrıs IIA-B dönemine, Geç Helladic IIA1-2 dönemine ve ünlü 18’inci Mısır Hanedanlığı’na denk gelen M.Ö 15 ve 14’üncü yıllar arasında malzemelerin olduğu iki lahit tespit edildiğini de belirtti. Basın açıklamasına şöyle devam edildi:

“Yerde oyulmuş, her birinde aile oldukları anlaşılan çok sayıda kişinin gömüldüğü iki lahidin, bulunan malzemeler incelendiğinde zengin ailelere ait olduğuna inanılıyor” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Çocuk, genç ve yaşlı kişiler, çok sayıda insan eliyle yapılmış objelerle gömülmüşler. O dönem ortalama yaşam süresi düşük olduğundan ‘yaşlı’ ifadesiyle ender olarak 40 yaş üzeri kişiler anlatılıyor.

Antropolojik kalıntılarla ilgili çalışma henüz tamamlanmadığından, kişilerin sayısı, cinsiyeti, ölüm tarihleri için daha bir araştırma süresi gerekiyor.

Bulunan objeler arasında, Kıbrıs’a yapılan yüksek kalite kil kaplar, seramikler ve ithal objeler ana kategoriyi oluşturuyor.

İthalat genellikle Antik Miken ve Minos (Girit) uygarlığından yapılırken Anadolu, Suriye-Filistin ve Mısır’dan da gelen objeler olmuş.

Mısır su mermerinden bir teknede Kıbrıs seramikleri taklidi görülürken bulunan bazı objelerin üzerinde de en kısa sürede okunacak olan hiyeroglif yazıtlar yer alıyor.”

Öte yandan, lahitte, edilen birçok fildişi obje de bulunurken, bunlar korunmak amacıyla Eski Eserler Dairesi’ne teslim edildi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu