GenelGüney KıbrısManşet

Hala Sultan’da arkeolojik araştırmalar

Brüksel Vrije Universiteitten Profesör Karin Nys, Profesör Ralf Vandam ve Dr. Jan Coenaerts tarafından yönetilen “Hala Sultan Tekkesi Hinterland Rölöve Projesi”nden, Hala Sultan Tekkesi’nde arkeolojik alan araştırmasının ikinci dönemi tamamlandı.

Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı’nın (CNA) haberine göre Rum Yönetimi Eski Eserler Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Brüksel Vrije Universiteit misyonu, Hala Sultan Tekke’si yanındaki Dromolaxia-Byzakia’daki Geç Tunç Çağı bölgesi çevresinde 2021’den beri arkeolojik bir yüzey araştırması yürütüyor.

Araştırmanın temel amacının, yerleşimi daha geniş arkeolojik araştırma ortamına taşımak ve bölgedeki uzun vadeli yerleşim dinamiklerini yeniden ortaya çıkarmak olduğu belirtiliyor.

Açıklamada, bu yıl bölgede yalnızca Geç Tunç Çağı’na ait ana buluntulara rastlanmadığı, daha sonraki evrelere (Demir Çağı, Kıbrıs-Arkaik dönem, Helenistik dönem, Roma dönemi) ait kalıntıların de tespit edildiği bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre bu durum, “Hala Sultan Tekkesi” alanının Geç Tunç Çağı’ndan sonra uzun süre terk edilmediğini gösterirken, Aliki (Tuz gölü) çevresindeki bölgede de insani faaliyet hareketliliği olduğu görülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu