GenelKıbrısManşet

Halil ağanın çiftliği

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük doğa felaketine yol açan ‘alev alan dozer’ olayının perde gerisinde bir ihmalkârlıktan çok daha ötesi var; Peşkeş, rant, ayrıcalık ve araştırılması gereken daha bir çok iddia ile yanıtlanması gereken sorular var

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük doğa felaketine yol açan ‘alev alan dozer’ olayının perde gerisinde bir ihmalkârlıktan çok daha ötesi var; Peşkeş, rant, ayrıcalık ve araştırılması gereken daha bir çok iddia ile yanıtlanması gereken sorular var

BU AYRICALIĞI NASIL ELDE ETTİ?

Mersinlik ve Ağıllar bölgesindeki orman yangını felaketinin sona ermesinin ardından bölgedeki tablo netleşmeye başladı. Ormanın üzerini kaplayan kara dumanlar da dağılınca, orman yangını felaketinin başlangıç noktası olarak adlandırılan Halil Kartal’a ait dağ evi de ortaya çıktı. Orman arazinin ortasında kendisine adet bir ‘Kartal Yuvası’ kuran orman yangını zanlısı Halil Kartal’ın bu ayrıcalığı nasıl elde ettiği son günlerin en çok merak edilen konuları arasında. Ormanın ortasında ‘yeşil vadi’nin içerisindeki bu binanın geçmişte orman gözetleme evi olarak inşa edildiği ve 2015 yılında zanlı Halil Kartal’a ‘kiralandığı’ iddia ediliyor.

AV PARTİLERİNİN EV SAHİBİ

Halil Kartal’ın bu ayrıcalıklı kiralama ile kendisine özel bir alan yarattığı, av merakı da olan Kartal’ın burayı bir av evine çevirdiği de öğrenildi. Bu özel alanı giderek genişlettiği ve bölgeye yayıldığı da öne sürülen Kartal’ın av zamanlarında, dostları ve yakın çevresiyle birlikte sıklıkla yeme-içme, av sonrası mangal keyfi gibi etkinliklere de ormanın ortasındaki mülkünde ev sahipliği yaptığı öğrenildi. Polisin gerçekleştireceği soruşturmada, sadece yangının çıkış nedeninin değil, bu kiralamanın perde gerisini de araştırması bekleniyor.

KTMMOB: RANT ODAKLI POLİTİKALARI TERK EDİN

Öte yandan, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, yaşanan felaketlere sebep olan kişisel rant odaklı politikaların terk edilerek, özellikle orman ve sahil arazilerinde ağır yaptırımları olan yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Yangın felaketinin iyileşmesi zor bir yara bıraktığı vurgulanan KTMMOB açıklamasında, “Yıllardır yangın riskiyle yaşayan, yaz mevsimlerinde sayısız yangın felaketlerine şahit olmuş bir ülkenin bu tip felaketleri öngörmeyen ve önlem almayan ‘umursamaz yönetim anlayışını’ artık terk etme zamanı gelmiş ve geçmektedir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu