EkonomiGenelKıbrısManşet

Halk, “işler kötü gidiyor” fikrinde

GIYNIK ÖZEL

Eurobarometre’nin araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıslı Türklerin 3’te 2’si genel durumun “kötü” olduğunu söylüyor

GENEL DURUM KÖTÜ

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlara göre işlerin kötü yönde gittiği, ülke içindeki kurumların araştırmalarından sonra, Avrupa Birliği’nin (AB) kamuoyu araştırmalarından sorumlu kurumu Eurobarometre’nin araştırma sonuçlarına da yansıdı. Geçtiğimiz hafta tüm Avrupa Birliği ülkeleriyle aynı günde “Standard Eurobarometer 98 Kıbrıs Türk Toplumu Raporu” da yayımlandı. Rapora göre, ankete katılanların 3’te 2’si (%67), Kıbrıs Türk toplumundaki genel durumu “kötü” diye ifade ederken, “işler kötü yönde ilerliyor” diyenlerin oranı ise %73 ile zirve yaptı.

EKONOMİ, EKONOMİ, EKONOMİ

Katılımcıların %74’ü Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik durumunu “kötü” olarak değerlendirirken, bu oran Güney’de %61, AB’de %63 oldu. Kıbrıslı Türklerin en önemli sorun listesinin başında da %61’lik oranla “ekonomik durum” geliyor. Bir önceki raporlamaya kıyasla “ekonomik durum” 9 puanlık artış gösterdi. En önemli sorunlarda ikinci sırayı “fiyatların yükselmesi enflasyon ve hayat pahalılığı” aldı. Buradaki oran, 16’lık artışla %43’ten yüzde 59’a ulaştı. “İşsizlik” ise %12 ile en önemli sorunlar sıralamasında 3’üncü sırada yer aldı. Yüklenici Kantar Public şirketi adına, Lipa Consultancy tarafından yürütülen araştırmada, “Kıbrıs sorunu” en önemli sorun listesinde %8 ile son sıralarda kaldı.

BEKLENTİLER DE KARAMSAR

“Önümüzdeki 12 ay için beklentileriniz nelerdir” sorusuna cevap veren katılımcıların %58’i ekonominin; %49’u istihdamın; %27’si de kişisel iş durumunun “daha kötüye” gideceğinden korkuyor. Halkın %22’si son 12 aylık dönemde ay sonu faturalarını ödemekte “çoğu zaman” güçlük çektiğini ifade etti (AB’de %9). Kıbrıs Türk toplumunun “yaşamdan memnuniyet” oranı ise %79 olarak belirlendi. Bu oran ile Kıbrıslı Türkler, %83 olan AB ortalamasının 4 puan gerisinde kaldı. Araştırmada toplumun yarısından fazlasının Kıbrıs Türk medyasını güvenilir bulmaması ise çarpıcı bir sonuç oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu