KıbrısManşetSiyasetToplum

Halk, KKTC yönetimini sınıfta bıraktı!

10 üzerinden en yüksek puanı 3.94 ile Tatar, en düşük puanı 2.56 ile Arıklı aldı.

KKTC’de Eylül ayında yapılan bir araştırmada halkın hem Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı hem de UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde görev yapan bakanlar ile başbakan Ersan Saner’i oldukça başarısız bulduğu ortaya çıktı.

Aynı araştırmada KKTC demokrasisi de sınıfta kalırken, hükümetin ana yönetim başlıkları (icraat başlıkları) da halkın gözünde geçer puan alamadı.

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçen bir araştırma yaparken, ortaya çıkan sonuçlar ve değişen oranlar zaman içerisinde yaşanan gelişmelerden halkın ne derece etkilendiği gözler önüne seriyor.

CMIRS’in Eylül ayı içerisinde 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yaptığı son araştırmasında halkın ülkede yönetici pozisyonundaki siyasileri çok yüksek oranlarda başarısız bulduğu ortaya çıktı.

Araştırmada katılımcılara Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’na “10 üzerinden başarı puanı” verilmesi istenirken, en yüksek puan 4’ü bile bulamadı. Cumhurbaşkanı ve kabinenin ortalama notu ise 3.03 seviyesinde hesaplandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 10 üzerinden 3.94 ile en yüksek puanı alırken, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı 2.56 ile en düşük puanı alan siyasi oldu.

Siyasette iddialı sözlerine rağmen pazarlıklarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak koltuğa oturan, bir süre sonra bakanlıktan istifa eden, ardından yeniden aynı bakanlığa dönen Koral Çağman ise Arıklı’dan sonra en başarısızlar listesinin ikinci sırasında yer aldı.

En düşük puanı alanlar arasında üçüncü sırada Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu gelirken, aşağıdan yukarıya başarısızlar listesi Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Başbakan Ersan Saner, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, Sağlık Bakanı Ünal Üstel, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Dursun Oğuz ve Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu şeklinde oluştu.

KKTC DEMOKRASİSİ SINIFTA KALDI

CMIRS’in anketinde katılımcıların “KKTC demokrasisine” verdiği not 10 üzerinden 3.70 puan düzeyinde gerçekleşti. Başka deyişle KKTC’de demokrasinin işleyişi de yönetici siyasiler gibi sınıfta kaldı.

Araştırma raporunda Eylül’de ortaya çıkan demokrasi puanının son üç dönemin en düşüğü olduğu vurgulanırken, şu ifadeler kullanıldı:

“İlk olarak Mart 2021 anketinde katılımcıların KKTC’de demokrasinin işleyişine 10 üzerinden bir demokrasi puanı vermeleri istenmiştir. Mart 2021’de demokrasi puanı 4.91 olmuş, ve KKTC demokrasisi sınıfı geçememiştir. Haziran 2021 anketinde ise katılımcıların KKTC demokrasisine verdiği not daha da düşmüş ve 3.74 olmuştur. Ölçmeye başladığımız günden itibaren düşmeye devam eden KKTC’de demokrasinin işleyişi puanı Eylül ayındaki anketimizde daha da düşmüş ve 3.70’e gerilemiştir.”

İCRAATA 10 ÜZERİNDEN 3.66

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Eylül ayı araştırmasında yönetimin tüm önemli başlıklarda da çok düşük puan aldığı ortaya çıktı.

Araştırmanın 9 ana başlık altında toplanan ve yönetimin icraatını sorgulayan bu kısmında Aralık 2020’de 10 üzerinden ortalama 4.9 olan puan Eylül 2021’de 3.66’ya kadar indi. Yönetim başlıkları Mart’ta 4.34, Haziran’da da 4.08 puan ortalamasına sahipti.

Araştırmada Üretime dayalı istihdam olanakları 10 üzerinden 2.93, Gelir dağılımında adalet 2.48, Eğitimde kalite ve eşit erişim 3.53, Sağlıkta altyapı ve eşit erişim 3.17, Çevre korumada duyarlılık 3.65, Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yaygınlığı 4.25, Barış ve huzur ortamı 4.70, Düşünce, İfade ve hak arama özgürlüğü 4.57 puan aldı.

Ersin Tatar, Erhan Arıklı, Koral Çağman, Tahsin Ertuğruloğlu, Fikri Ataoğlu, Ersan Saner, Resmiye Canaltay, Ünal Üstel, Kutlu Evren, Nazım Çavuşoğlu, Dursun Oğuz, Olgun Amcaoğlu, demokrasi, sınıfta kaldı, CMIRS, başarısız,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu