GenelKıbrısManşet

Halkı sandığa küstürdüler!

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre halkın %39’u seçimlerde ‘oy kullanmayacağını’ söylüyor

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre halkın %39’u seçimlerde ‘oy kullanmayacağını’ söylüyor

OY KULLANMAYACAĞINI SÖYLEYENLER ARTIYOR

Yapılan kamuoyu araştırmaları ülkede esen siyasi havanın halkı sandığa küstürme noktasına kadar geldiğini gösteriyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Nisan ayı araştırmasında halka siyasi partilerin durumu da sorulurken, önümüzdeki Pazar günü bir seçim olsa hangi partiye oy vereceklerini de belirtmelerini istedi. Buna göre uzun bir zamandan sonra ilk kez CTP birinci parti olarak ortaya çıkmasına rağmen “oy kullanmayacağını” söyleyenlerin oranı CTP’yi ikiye, UBP’yi dörde katladı. Araştırmaya katılanların neredeyse %38.41’i sandığa gitmeyeceğini söylerken, bu oran (CTP hariç) tüm partilere oy vereceğini söyleyenlerin oranından daha fazla bir noktaya ulaştı.

CTP 1’İNCİ, UBP 2’NCİ

CMIRS’in Nisan 2022 dönemi için 500 kişiyle telefonla yaptığı ankete göre Cumhuriyetçi Türk Partisi, “Pazar günü seçim olsa” %19.67 oy oranıyla açık ara önde çıkıyor. Araştırmayla ilgili olarak verilen bilgilere göre katılımcıların %8,9’u UBP, %1.64’ü DP, %1.41’i HP ve %1.17’si de YDP’ye oy vereceğini söyledi. Meclis dışındaki partilere oy vereceğini söyleyenlerin oranının toplamı ise %3.51 seviyesinde hesaplandı. Ankette kararsızların oranı da %14.75 ile CTP hariç tüm partilerin üzerinde çıktı.

PARTİLERİN BAŞARISI DA SORULDU

CMIRS’in anketinde ayrıca ülkedeki siyasi partilerin durumunu ölçmek amacıyla katılımcılardan meclisteki ve muhalefetteki tüm partilerin tek tek ne derece başarılı veya başarısız olduğunu belirtmeleri de istendi. Çıkan sonuca göre meclisteki en başarılı parti %21,1 ile CTP, en başarısız parti ise %6,3 ile YDP olurken, meclis dışında kalanlar içinde en başarılı parti %8,5 ile TDP, en başarısız parti ise %1,2 ile MDP gösterildi. Başarı puanlamasında UBP’yi çok başarılı ve başarılı görenlerin oranı %13,2 olurken, başarısız ve çok başarısız görenlerin oranı %86,8 düzeyinde ölçüldü.

DEMOKRASİ ALGISI SINIFTA KALDI

Ankete katılanlar KKTC’de demokrasinin işleyişine 10 üzerinden puan verirken, demokrasi algısı hiçbir araştırmada sınıfı geçemedi. Mart 2021’de demokrasi puanı 4.91, Haziran 2021 anketinde ise 3.74 oldu. Ankete alındığı Mart 2021’den bu yana düşmeye devam eden KKTC’de demokrasinin işleyişi puanı Eylül’de 3.70’e gerilerken, seçimin de etkisiyle Aralık 2021 anketinde 3.95’e çıktı. Ancak, demokrasi puanı Nisan 2022’de ise bugüne kadarki en düşük puan olan 2.84’e kadar indi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu