EkonomiKıbrısManşetSiyasetSürmanşet

Halkı zehirledi, devleti çaldı!

KIB-TEK’in yakıt alım ihalesinin iptal edilmesinin ardından tartışmalar sürmeye devam ediyor. İhalenin iptali 5 yıl boyunca KIB-TEK’in yakıt ihalelerini alan ve geçtiğimiz yıl yapılan testlerde, sözleşmeye aykırı şekilde yüksek kükürt oranına sahip yakıt sattığı ortaya çıktığı için hem cezayla hem de yasaklamayla karşı karşıya kalan MORS LTD’e yaradı. Yüksek kükürtlü yakıtla hem halkı zehirleyen hem de kurumu kandıran MORS LTD adeta ödüllendirildi

MORS LTD. ÖDÜLLENDİRİLDİ… KIB-TEK’in yakıt alım ihalesinin iptal edilmesinin ardından tartışmalar sürmeye devam ediyor. İhalenin iptali 5 yıl boyunca KIB-TEK’in yakıt ihalelerini alan ve geçtiğimiz yıl yapılan testlerde, sözleşmeye aykırı şekilde yüksek kükürt oranına sahip yakıt sattığı ortaya çıktığı için hem cezayla hem de yasaklamayla karşı karşıya kalan MORS LTD’e yaradı. Yüksek kükürtlü yakıtla hem halkı zehirleyen hem de kurumu kandıran MORS LTD adeta ödüllendirildi

MECLİS KOMİTESİ DE USÜLSÜZLÜĞÜ ONAYLADI… Cumhuriyet Meclisi’nde KIB-TEK’teki usulsüzlüklerin araştırılması için kurulan özel komitenin hazırladığı rapora GIYNIK ulaştı. Meclis Komitesi, MORS LTD’in yüksek kükürt oranına sahip yakıtı kuruma usulsüz şekilde sattığını tespit etti

MORS LTD.’E PİYANGO VURDU

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından Merkezi İhale Komisyonu’nda açılan yakıt ihalesi, ihale dosyalarının açılmasına yarım saat kala Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı tarafından iptal edildi. Açılan ihalenin ulusal ihale olması nedeniyle, Bakan Arıklı uluslararası ihaleye çıkılacağını savunarak yakıt alım ihalesini iptal etti. Yeni ihale açılanana kadar, kurum yakıt ihtiyacını MORS LTD’den sağlamak zorunda. Uluslararası İhaleye çıkılabilmesi için Bakanlar Kurulu onayı gerekiyor. Uluslararası ihaleye çıkılıp ihalenin tamamlanması ve ülkeye yakıt gelmesi 4 ayı bulacak. KIB-TEK bu sürede, yüksek kükürt oranında yakıtı usulsüz şekilde kuruma sattığı için ceza ve yasaklama alan MORS LTD’den yüksek fiyata yakıt almak zorunda kalacak.

GÖKBÖRÜ: İHALENİN İPTALİYLE KURUM ZARAR ETTİ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökbörü, GIYNIK Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sözleşmeye aykırı şekilde yüksek kükürt oranına sahip yakıt ithal eden ve kuruma yüksek kükürtlü yakıtı satan MORS LTD’e 3 milyon 150 bin TL’lik ceza kesildiğini, ayrıca söz konusu firmaya 1 yıllık ihale yasağı getirildiğini açıkladı.

Kurumun depolarında 40 günlük yakıtı kaldığını kaydeden Gökbörü, MORS LTD’den yakıt almaya devam etmek zorunda kaldıklarını ve 31 Mart’a kadar yeterli yakıt olacağını ifade etti. İhalenin iptaliyle kurumun zarar ettiğini savunan Gökbörü, “Açtığımız ihale tamamen usullere uygundu. İhaleyi alan firmaların çok cüzi miktarlarda teklif verdiğini öğrendik. İhale tamamlansaydı kurumun yakıt maliyeti ucuzlayacaktı fakat 3-4 ay boyunca yüksek ücretten yakıt almaya devam etmek zorundayız” dedi.

AVCIOĞLU: BU İPTAL KARARININ ALTINDAN HOŞ KOKULAR GELMİYOR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın göreve geleli bir ay geçmesine rağmen ihalenin sona ermesine yarım saat kala yakıt alım ihalesini iptal etmesine anlam veremediğini dile getirdi. UBP-HP hükümeti döneminde Yönetim Kurulu’nun yakıt alımı için uluslararası ihaleye çıkma hazırlığını yaptığını fakat dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un ihale dosyasını Bakanlar Kurulu’na sunmayarak beklettiğini savunan Avcıoğlu, o arada hükümetin bozulması nedeniyle uluslararası ihaleye çıkılamadığını dile getirdi.

Yakıt stokunun tükenecek olması nedeniyle yönetim kurulunun yetkisi dâhilinde ulusal ihaleye çıkıldığını belirten Avcıoğlu, Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi (TEİAŞ) yetkililerinin geçtiğimiz hafta ülkemize ziyaret gerçekleştirdiğini ve yakıt ihalesi konusunun da gündeme geldiğini ifade etti. “TEİAŞ yetkililerinin, Türk Petrolleri’nin yakıt ihalesine katılamamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiklerini biliyoruz. Bakan Arıklı’da TEİAŞ yetkililerine hoş görünmek ve Türk Petrolleri’nin de ihaleye katılabilmesi için ihaleyi iptal etti” diyen Avcıoğlu, KIB-TEK’in yakıt alımının ihalesiz şekilde Türk Petrolleri’ne verilmesinden endişelendiklerini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu