EkonomiGenelKıbrısManşet

Halkın 4’te 3’ü Euro’yu istiyor

Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı nedeniyle her gün fakirleşen halk Euro’ya sıcak bakıyor

Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı nedeniyle her gün fakirleşen halk Euro’ya sıcak bakıyor

Aralık 2021’de %64 civarında olan Euro taraftarları, Nisan 2022’de %73’e çıktı

EURO’YA DESTEK GİDEREK ARTIYOR

Türk Lirası’nın çok ağır değer kayıpları altında her geçen gün fakirleşen Kuzey Kıbrıs halkı, Avrupa Birliği’nin resmi para birimi Euro’ya geçilmesine büyük oranda destek veriyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) yaptığı araştırma sonucuna göre; Kıbrıslı Türk halkının neredeyse 4’te 3’ü “Euro’ya geçişi” destekliyor. CMIRS’in yaptığı kamuoyu araştırmasına katılanların ezici çoğunluğu döviz krizinin etkilerinin azaltılması için Kıbrıs’ın kuzeyinde Euro’ya geçiş yapılması gerektiğini söyledi. 23 Ocak erken genel seçimlerinin propaganda sürecinde Euro’ya endeksli muhasebe sistemine geçiş tartışmaları tavan yapmıştı.

HALKIN SADECE 4’TE 1’İ “TL” DEDİ

Her üç ayda bir tekrarlanan araştırmaya göre katılımcıların %72.38’i Euro’ya geçilmesine destek verirken, %27.62’si gerek olmadığı yönünde görüş belirtti. Aralık 2021’de Euro’ya geçişi savunanların oranı %63.79, buna karşı çıkanların oranı ise %37.20 düzeyindeydi. Araştırmada konuşulan kişilerin %45.48’i “döviz krizinin etkilerinin azaltılması için Kıbrıs’ın kuzeyinde Euro’ya geçilmeli” değerlendirmesine, “katıldığını” belirtirken, %26.90’ı “kesinlikle katıldığını” ifade etti. Katılımcıların %26.62’si değerlendirmeye Euro’ya geçilmeli” görüşüne “katılmıyorum” derken, “kesinlikle katılmıyorum” diyenlerin oranı %6.19’a kadar indi.

“MİLLİ PARA TÜRK LİRASI” ERİYOR

Her ne kadar da ülkede fırtınalar kopartan ‘TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü’nde Türk Lirası “Milli Para” olarak değerlendirilip, dövizler karşısında yukarı çekilmesinden bahsedilse de halk, TL’nin ağır değer kayıpları nedeniyle, daha güvenli bir para birimine sıcak bakıyor. Özellikle son iki yılda TL’nin değer kayıplarının %100’ü aşması, %100’e yaklaşan enflasyonunun 25 senenin zirvesine tırmanması, halkın ekonomiye ve TL’ye olan güveninde büyük erozyon yarattı. Sadece dün itibarıyla Türk Lirası; Euro, dolar ve sterlin karşısında %1’in üzerinde değer kaybetti. CMIRS’in anketine katılanların %86.51’i iki sene içerisinde ülkenin, %72.62’si de şahsi ekonomik durumunun daha kötü olacağını söylemesi de TL’ye güvensizlikten kaynaklanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu