DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Halkın döviz kâbusu giderek artıyor!

Türk Lirası önlenemez şekilde hızla dibe doğru çöküyor. KKTC’de en çok kullanılan para birimlerinden sterlin ve Euro da dolara eşlik ediyor.

Türk Lirası’nın çok büyük oranlarda değer kaybetmesiyle ortaya çıkan “döviz kâbusu” giderek artıyor. Türk Lirası önlenemez şekilde hızla dibe doğru çöküyor. KKTC’de en çok kullanılan para birimlerinden sterlin ve Euro da dolara eşlik ediyor.

Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da halk TL’deki erimeyi endişeyle izliyor.

Pazartesi günü Türkiye’de kabine toplantısının ardından TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınır ötesi harekat sinyali vermesi, ardından TC Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun meclisteki konuşması, faiz indirim politikasıyla birleşince TL tarihinin en kötü günlerini yaşamaya başladı.

Son günlerde uluslararası piyasalarda ABD Doları’nın güçlenmesinden de destek alan dolar/TL, dış piyasalarda bugün tarihi zirvesini 9.09’un üzerine taşıdı. KKTC’de ise bir ara 9.11 seviyesi görüldü.

Türkiye piyasasında saat 16.40 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.45 artışla 9.0755 seviyesinde, Euro/TL %0.81 artışla 10.4962 seviyesinde, sterlin/TL de %0.84 artışla 12.3785 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.10 TL’den, Euro 10.52 TL’den, sterlin de 12.39 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.03 TL, Euro’da 10.44 TL, sterlin de 12.30 TL düzeyinde.

Bugün özelinde gelişen ülke para birimlerinden ayrışan Türk Lirası için 9.30 seviyesi direnç seviyeleri olarak yorumlanıyor. Olası geri çekilmelerde en ciddi destek seviyeleri ise 8.85 düzeyinde.

Üst üste 4. günde de rekor seviyelerini güncelleyen dolar/TL’nin yeni zirvesi böylece 9.09’un üzeri oldu. Geçtiğimiz Eylül ayında dolar karşısında %7 değer kaybeden Türk Lirası’nın Ekim ayının ilk yarısındaki değer kaybı ise %2 civarında. 2020 sonuna göre değer kaybı ise %22’yi buldu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Doların küresel piyasalardaki yükselişi gelişen ülke paralarında değer kaybına neden oluyor, ayrıca enerji fiyatlarındaki artış ve küresel arz sorunu risk iştahını düşürüyor.

Global dengede bozulma olduğu dönemde Türkiye içinde de hem para politikası hem de jeopolitik risk unsurlarında endişelerin artmasıyla TL, en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bazı analistler dolar/TL’de son günlerde yaşanan yükselişte Türkiye’nin Suriye’de yeni operasyon ihtimalinin de etkili olduğu görüşünde.

TC Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi ile başlayan yeni süreçte ABD Doları’nın gelişen ülke para birimleri karşısında güçlenmesi  Türk Lirası’nın dövizler karışındaki rekor kayıplarını iyice artırdı.

Dolar/TL’deki yükselişleri yorumlayan Dünya Gazetesi yazarı ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu, “Döviz kurlarını; içeride ve dışarıda faizlerin yönü, enflasyon, ödemeler dengesi ve riskler belirler. Son dönemdeki harekette küresel faizlerin yükselmesi, içeride para politikasında gevşeme ve belirsizlikler, enflasyonist baskılar ön plana çıktı” dedi.

ABD’DE ENFLASYON VERİSİ DOLARA YARADI

Bu arada, ABD’de TÜFE, Haziran ayında %5.4’e çıkarak son 13 yılın zirvesini görmesinin ardından Temmuz’da aynı kaldı, Ağustos’ta ise %5.3 oldu. Bugün açıklanan Eylül oranı ise beklentilerden yüksek geldi ve TÜFE aylık %0.4 artışla tekrar %5.4’e yükseldi. Çekirdek TÜFE ise %4.0 oranını korudu.

Fed, Haziran ayı FOMC toplantısında varlık alımlarının azaltılmasını tartışmaya açmış ve son yılların zirvesine çıkan enflasyonu geçici gördüklerini belirtmişti. Eylül ayı toplantısında da bu görüşünü koruyan komite varlık kısıtlamasına bu yıl bitmeden başlama taraftarı. Beklenti altında artış gösteren istihdama karşın enflasyonun yüksek seviyelerde kalması Fed’in Kasım ayında harekete geçebileceği olasılığını artırıyor.

Veri öncesinde 1.777 dolara yükselen ons altın verinin ardından 1.758 dolara gerilerken ABD Dolar Endeksi 94.50’ye yükseldi. EUR/USD ise 1.1560’tan 1.1530’a geriledi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Erdoğan, TCMB, döviz, enflasyon, ABD, faiz indirimi, sınır ötesi, operasyon, endişe, halk,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu