KıbrısManşet

Halkseven: Ürettikçe batıyoruz

Patates üreticileri iflasın eşiğine geldi…Ürettikleri malı üretim maliyetinin çok altına satmak zorunda kalan üreticiler kan ağlıyor…


İHRACAT MAFİŞ GURBAN… Pandemiden dolayı ürettikleri malı üretim maliyetinin çok altına satmak zorunda kalan patates üreticileri, Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye ihracat yapamıyor…İç piyasada azalan nüfus nedeniyle de tüketimin aylık bin 200 tondan 700 tonlara kadar gerilemesiyle, bu dönemde yalnızca İngiltere’ye 50 tonluk patates ihracatı gerçekleşti ancak bu da tanınmayan ülke olmamız sebebiyle sağlık sertifikasının kabul edilmemesi nedeniyle medazori bir halle oldu…

TONLARCA PATATES ELDE KALDI… İç piyasada da durum pek parlak değil… Pandemiden önce normal tüketim aylık 1200 tonken, pandemiyle birlikte bu rakam 700 tonlara kadar düştü. Öğrencinin olmaması, restoranların kapalı olması, çalışanların yurtdışına gitmesi patates üreticilerine büyük darbe vurdu. Aylık 500 ton stok mal üreticinin elinde kaldı. Üreticilerin yüzde 95’i köy kooperatiflerine ve bankalara borçlu…Üreticiler kara kara sonunun ne olacağını düşünüyor…

Pandemiden dolayı üreticinin zor durumda kaldığını, ürettikleri malı üretim maliyetinin çok altına satmak zorunda olduklarını aktaran Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, içini GIYNIK Gazetesi’ne döktü. Pandemi nedeniyle Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye ihracat yapamadıklarını, iç piyasada da azalan nüfus nedeniyle tüketimin aylık 1200 tondan 700 tonlara kadar gerilediğini aktaran Halkseven, bu dönemde yalnızca İngiltere’ye 50 tonluk patates ihracatı gerçekleştiğini ancak tanınmayan ülke olmamız sebebiyle Sağlık Sertifikasının kabul edilmediği ve bu ihracatında zor koşullar altında gerçekleştiğinin altını çizdi.

İHRACAT YALAN OLDU

Türkiye’de de patates fiyatlarının düşük olduğunu bu nedenle Türkiye’ye de ihracat yapamaz durumda olduklarını aktaran Halkseven, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Güney Kıbrıs’a yapılan patates ihracatınında pandemiden dolayı gerçekleşemediğini kaydetti. Halkseven, “Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde her yıl AB’den bilirkişi olarak bir ziraat mühendisi gelir ve onun aracılığı ile işlemleri yapardık ancak bu yıl AB pandemiden dolayı ziraat mühendisi göndermediği için Güney Kıbrıs’a da ihracat gerçekleştiremedik” dedi.

NÜFUS YOK, TÜKETİ YARI YARIYA AZALDI

İç piyasada da durumun parlak olmadığını söyleyen Halkseven, “ Pandemiden önce normal tüketimimiz aylık 1200 tondu pandemiyle birlikte bu rakam 700 tonlara kadar düştü. Öğrencinin olmaması, restoranların kapalı olması, çalışanların yurtdışına gitmesi bizlere büyük bir darbe vurdu. Bu yıl bir 50 ton kadar  patatesi İngiltere gönderdik. Ancak tanınmayan ülke olmamızdan dolayı  sağlık sertifikalarımız kabul edilmiyor bu nedenle o noktada da sıkıntı yaşadık, bu sorunları aşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İÇ PİYASAYA YETECEK ÜRÜN VAR

Bu yıl rekoltenin fazla olmadığını ancak esas sıkıntının pandemi olduğunu dile getiren Halkseven, “İç piyasaya yetecek kadar ürünümüz var ancak öğrencinin olmaması bize büyük darbe vurdu. Aylık 500 ton stok malımız oldu” şeklinde konuştu. Diğer yandan önümüzdeki günlerde AB’den bilirkişinin gelip gelmeyeceği konusunda netlik kazanılacağını da aktaran Halkseven “Beklentimiz gelmesi yönünde, umutluyuz” dedi.

DESTEK PRİMİ TALEBİ

Bu süreçte Cumhurbaşkanı, Başbakan, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile görüştüklerini de aktaran Halkseven, ürünün ihraç edilebilmesi için destek primi talep ettiklerini, kendilerine bu yönde çalışma yapılacağına dair bilgilendirme yapıldığını kaydederek, “Destek primi verilirse ürünlerimizi Türkiye’ye ihraç edebiliriz. Destek primi olmazsa o da gerçekleşmeyecek, tek temennimiz Covid’in bitmesi” diye konuştu.

MALİYETİ 2,5 TL, SATIŞ FİYATI 1,5 TL

Geçen yıla kıyasla fiyatların aynı olduğunu aktaran Halkseven,” Toptancının elindeki girdi fiyatları yükseldi. Şu anda patatesin satış fiyatı 1,5 TL ancak bizlere maliyeti 2,5 TL. Üreticilerin yüzde 95’i hala daha köy kooperatiflerine, bankalara borçlu. İşin gerçek yüzü bir buçuk ay sonra yeni hasada başlayacağız. Sonumuz ne olacak bilmiyoruz.  Covidden önce en azından bir tüketim vardı yarıya yarıya düştü. Bir şekilde yaptığımız masrafın karşılığını alırdık. Ürün satılmadığı için fiyatlarımız düştü bunun ceremesini yine üretici çekiyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu