KıbrısManşet

Halkta karamsar duygular hakim

KKTC’de vatandaşların çok büyük bir bölümü çocuklarının geleceğinden ciddi endişe içinde

KKTC’de vatandaşların çok büyük bir bölümü çocuklarının geleceğinden ciddi endişe içinde

Ülkede uzun süredir yaşanan ekonomik, sosyal ve politik çöküntü, gelecekle ilgili korkuları artırıyor

 

HALKTA KARAMSAR DUYGULAR BASKIN… KKTC’de son dönemlerde başta ekonomideki kötü gidiş olmak üzere sosyal ve politik sorunlar, ülkede yaşayanların geleceğe ilişkin daha da karamsar olmasını beraberinde getiriyor. Ülkede yaşayanların neredeyse 3’te 2’si geleceğe güvenle bakamadığını söylerken, aynı oranda vatandaş, çocuklarının geleceğinden büyük endişe duyuyor. “Bu şartlarda çocuklarımızın geleceği ne olacak?” sorusuna cevap arayanların sayısı giderek artarken, yaşanan olumsuzlukların artmasından endişe duyuluyor.

HALKIN %6,7’SİNİN TUZU KURU… Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, ülkede yaşayanların 70.19%’u çocuklarının ülkede iyi bir geleceğe sahip olacağını düşünmüyor. 500 kişiyle yapılan ankete katılanların sadece %6.73’ü “Çocuklarının ülkede iyi bir geleceğe sahip olacağını düşünüyorum” görüşüne “Kesinlikle katılıyorum” derken, %23.08’i  “Katılıyorum” cevabını verdi. Araştırmaya cevap verenlerin %43.27’si bu görüşe “Katılmıyorum” derken, %26.92’si ciddi endişe içinde “Kesinlikle katılmıyorum” şıkkını seçti.

 

GELECEĞE GÜVENLE BAKANLAR %32’DE KALDI… Çocukların geleceğine ilişkin kaygılar araştırmanın geleceğe güvenle ilgili bölümündeki sonuçlarla da paralellik gösteriyor. Aynı çalışmaya göre, “Son bir hafta içerisinde sıkça geleceğe güvenle baktığını” belirtenlerin oranı sadece %31.98 oranında kaldı. Geleceğe güvenle baktığını belirtenlerin oranı Mart 2021’de % 60,6, Haziran 2021’de %41.72, Eylül 2021’de %27.58 ve Aralık 2021’de %35,4 oranında idi. Toplumda sadece her 3 kişiden 1’inin geleceğe güvenle bakıyor olması, çocuklarının geleceğinden endişe duymayanlarla aynı oranda.

 

İLK KEZ BU KADAR KÖTÜMSERİZ… CMIRS’in yaptığı araştırmanın genelinde toplumun başta ekonomik konular olmak üzere, ekonomik, siyasi ve sosyal konularda karamsar olduğu görülüyor. Ülke yönetimi ve demokrasinin işleyişi konularında bugüne kadarki en düşük puanlar ortaya çıkarken, katılımcıların neredeyse tamamına yakınının ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini düşünüyor. Verilere göre ülkede çoğunluğun olumsuz duygular içerisinde olması CMIRS’in 2013 yılından beridir gerçekleştirmekte olduğu bu çalışmada ilk kez toplumun bu derece kötümser olduğunu gözler önüne seriyor.  

Diğer Haberler

Başa dön tuşu