DünyaEkonomiGenelManşet

Hane halkı serveti eridi

UBS ve Credit Suisse tarafından hazırlanan “Küresel Servet Raporu” 2022’deki sert düşüşe işaret etti

UBS ve Credit Suisse tarafından hazırlanan “Küresel Servet Raporu” 2022’deki sert düşüşe işaret etti

11,3 TRİLYON DOLAR AZALDI

Küresel hane halkı serveti geçen yıl 11,3 trilyon dolar azalarak 2008 finansal krizinden sonra ilk kez düşüş gösterdi. İsviçre’nin en büyük bankası UBS tarafından satın alınan Credit Suisse’in raporunda dünyadaki 5,4 milyar yetişkinin tahmini varlıklarına dayandırılarak hazırlanan yıllık Küresel Servet Raporu’na göre, hane halkı servetindeki istikrarlı yükseliş eğilimi 2022’de tersine döndü. Küresel hane halkı serveti geçen yıl %2.4 (11,3 trilyon dolar) azalarak 465,7 trilyon dolardan, 454,4 trilyon dolara geriledi.

MİLYONERLER AZALDI

Raporda, “Kişi başı varlıklar” ise 3 bin 198 dolar azalışla 84 bin 718 dolara geriledi. Bu gerilemenin büyük kısmı doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasından kaynaklandı. Enflasyon toplam servetin azalmasında etkili olurken, finansal varlıklardaki erime toplam servette görülen düşüşe en büyük etkiyi sağladı. Toplam servetteki düşüşle birlikte, “servet eşitsizliği” de %1 azalışla %44.5’e geriledi. Dünyadaki milyoner sayısı ise 3,5 milyon azalarak yaklaşık 59,4 milyona indi.

ABD VE AVRUPA

Düşüşün büyük kısmı, toplamda 10,9 trilyon dolar kaybeden Kuzey Amerika ve Avrupa’daki hane halklarında hissedildi. Asya Pasifik bölgesindeki kayıplar 2,1 trilyon dolara çıkarken, Latin Amerika toplam servette 2,4 trilyon dolarla artış görülen istisnai bölge oldu. Ülke bazında en büyük servet kayıpları ABD, Japonya, Çin, Kanada ve Avustralya’da, en büyük servet artışları ise Rusya, Meksika, Hindistan ve Brezilya’da kaydedildi.

TÜRKİYE 142 MİLYAR ERİDİ

Raporda ayrıca, Türkiye’de rakamlarda revizyon yapıldığı belirtilerek toplam servetin 1 trilyon 183 milyar dolardan 1 trilyon 041 milyar dolara düştüğü belirtildi. Ülkede toplam servet 142 milyar dolar düşerken, servet miktarındaki yıllık gerileme %12 oldu. Türkiye oransal olarak en sert servet düşüşünün saptandığı dördüncü ülke oldu. 2022’de Türkiye’deki dolar milyoneri sayısı da 61 bin oldu. Kişi başı servet ise 17 bin 578 dolar düzeyinde gerçekleşti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu