KıbrısManşet

Harmancı: Yerel Yönetimler Arasında Kurulacak Bağlarla Barış Adına Bir Hareket Yaratılabilir

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’nın adadan davetli tek belediye başkanı olarak katıldığı Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı devam ediyor. 

 

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’nın adadan davetli tek belediye başkanı olarak katıldığı Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı devam ediyor. 

Akdeniz bölgesindeki yerel yönetimleri temsilen 100 Belediye başkanı ve 200’den fazla delegasyonun katıldığı konferansta bölgedeki şehirler arası diyalog ve dostluğu geliştirerek, barışın inşasında dünya tarihine yön verebilecek bir şehirler hareketinin yaratılması hedefleniyor. Konferansın bugünkü oturumunda (26 Şubat Cumartesi) katılımcıların bu hareketin temelini oluşturacak Floransa Deklarasyonu’nu imzalaması planlanırken “Avrupa ve Akdeniz Bölgesi arasında bir köprü olarak Floransa Deklarasyonu: Barış, Sosyal ve Ekonomik Kalkınma, Kültür ve İnsandan İnsana İlişkiler” konulu oturum da gerçekleştirilecek.

Uluslararası Konferans Ukrayna’da Hayatını Kaybedenler için 1 Dakikalık Saygı Duruşu ile Başladı

Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı, Rusya ordusu saldırılarında Ukrayna’da hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella’nın açılış konuşmasının ardından konferansın ilk gün çalışmaları oturumlarla devam etti. LTB Başkanı Mehmet Harmancı, dünyanın farklı ülkelerinden mevkidaşları ve delegasyonların katıldığı konferans öncesinde yaptığı değerlendirmede Ukrayna’da yaşananlara dikkat çekerek, diyalog ve iş birliğine vurgu yaptı. Başkan Harmancı şunları kaydetti: “İki gündür hepimiz askeri güç yoluyla yeni bir dünya düzeninin kurulmasına şahit oluyoruz. Malesef Rusya haksız ve vicdansız bir kararla Ukrayna topraklarını işgal ediyor. Masumlar, siviller, yaşlılar, çocuklar etkileri belki de hiç silinemeyecek bir vahşetle karşı karşıya. Batının sadece kendi çıkarlarını gözeten siyaseti Ukrayna halkını ateş çemberine attı. NATO ve AB de bu gelinen durumun bir başka sorumlusudur.”

Yerel Yönetimler Arasında Kurulacak Sağlam Diyalog ve İş Birliği Bağlarıyla Barış Adına Ülkeler Üstü Bir Hareket Yaratabilir 

Başkan Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı tüm Avrupa’yı yakından ilgilendiren bu gündemle açıldı. Yerel yönetimler arasında kurulacak sağlam diyalog ve iş birliği bağlarıyla barış adına bir hareket yaratılabilir.

Kültürlerarası iş birliği, çevre kirliliği ile sürdürülebilir enerji kaynakları, halk sağlığı güvenliği ve Akdeniz’de göç konularında fikir alışverişi yapıyor, ortak aklı beraber bulmak için samimiyet çalışılıyor.  

Toplum olarak yaşadığımız tecrübelerle de yakından biliyoruz ki savaşların en yıkıcı sonuçlarından biri de göçtür. Sınır güvenliğinin insan güvenliğinden üstün tutulduğu dünyada, özellikle düzensiz yollarla her türlü riski alarak savaşın vahşetinden kaçmak zorunda kalan insanlar hem göç yollarında hem de ulaştıkları ülkelerde hayati tehlikeler ve insan hakkı ihlalleriyle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin de yeni bir göç ve mülteci dalgası oluşturması da kaçınılmazdır.”

Mülteciler ve Potansiyel Sığınmacılara Ev Sahipliği Yapan Bir Belediye Olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne Taleplerimizi İleteceğiz

Başkan Harmancı: “Kıbrıs adası da Orta Doğu, Afrika ve Asya’dan Avrupa’ya göç yolu üzerinde önemli bir noktadadır. Kıbrıs’ın güneyinde sığınma başvurularında yaşanan yığılma ve mülteci kamplarının yetersizliğinin yarattığı zorlukları bir süredir görüyor ve üzüntüyle takip ediyoruz. Son günlerde bu konuda Kıbrıs Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında bir anlaşma imzalandığını ve sığınmacıların büyük çoğunluğunun Yeşil Hat üzerinden Kuzey’den geçiş yaptığı vurgusunu da basından izliyoruz” dedi. 

Harmancı, çok sayıda mülteci ve potansiyel sığınmacıya ev sahipliği yapan bir belediye olarak, böylesi önemli insani bir konuda direk muhatap alınma talebini öncelikle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere konferansta bulunan paydaşlara da ileteceğini belirtti.

Konferansa Uluslararası Alandan Üst Düzey Katılım

Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı’na katılan üst düzey yetkililer arasında İtalya Dış İşleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Luigi Di Maio, İtalya İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella , Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atina Belediye Başkanı Başkanı Kostas Bakoyannis, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, BM Göç Örgütü Genel Direktörü Antonio Vitorino, Avrupa Komisyonu eski Başkanı Prof. Romano Prodi, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Galler Prensi Charles(online katılım) ve İtalya Ulusal Belediyeler Birliği Başkanı Enzo Bianco yer alıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu