GenelKıbrısManşet

Harnup hasadı sona erdi fiyat belirlenemedi…

Devrim DEMİR

Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip “Kara altın” olarak da adlandırılan harnupta taban fiyat henüz belirlenmedi. Bir dönem ülkemizin temel ihraç ürünlerinden olan harnup, yıllar içerisinde yok olup gitti.
İhracat kapılarının kapanmasından sonra değer kaybeden harnuptan vazgeçen üreticinin, ağaç bakımını ihmal etmesi, rekoltenin düşmesine sebep oldu. Fare popülasyonunun artması ve harnup arazilerinin satılarak yaşam alanına dönmesi de harnup ağacı sayısını azaltan ve rekoltenin düşmesine sebep olan diğer nedenler arasında.

HIRSIZLIK ERKEN HASAT ETTİRDİ…

Bu yıl yaşanan hırsızlıklar nedeniyle erken hasat edilen harnup üreticinin elinde kaldı. Ülkemizde yıllardır harnup fiyatları Ağustos aynın son haftalarında belli olurken bu yıl Ekim ayına gelinmesi rağmen belirlenmedi.

Harnup taban fiyatı geçtiğimiz yıl ağustos ayının ortasında açıklanırken, bu yıl açıklanmaması üreticiyi ‘eylem’ kararı almaya sürükledi.

Açıklanmayan fiyat üreticinin büyük tepkisine neden olurken, ciddi mağduriyet yaşadıklarını kaydetti. Topladıkları ürünün evlerin ambarlarında atıl kaldığından dert yanan üretici, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu. “Emeklerimiz torbalarda patladı, bakanlık geçtiğimiz hafta sabır edin fiyatlar açıklanacak denmesine rağmen durum ortada” dedi.

TATLISU’DA REKOLTE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ…

Üreticiler bu yıl Karpaz’da harnup rekoltesinin çok düşük olduğunu ancak Tatlısu bölgesinde üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi.

Tatlısu’da rekoltenin 180 tondan 300 tona çıktığını ifade eden üreticiler fiyatın düşük kalmaması gerektiğini ve artık açıklanması gerektiğini vurguladı.

Dünya piyasasında harnupun kilosu 80, 100 TL arası olduğuna dikkati çeken üretici “Dört gözle açıklanacak rakamı bekliyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu