KıbrısManşet

Hasgüler: Rumların gerisinde kalmamızın en büyük sebebi aramızdaki İngiliz işbirlikçileridir

GIYNIK TV'nin konuğu olarak 'Kıbrıs'ta İngiliz Etkisi' konusunda çok önemli tespitlerini açıklayan Akademisyen Yazar Prof. Dr. Mehmet Hasgüler'in açıklamaları büyük yankı uyandırdı


GIYNIK TV’nin konuğu olarak ‘Kıbrıs’ta İngiliz Etkisi’ konusunda çok önemli tespitlerini açıklayan Akademisyen Yazar Prof. Dr. Mehmet Hasgüler’in açıklamaları büyük yankı uyandırdı. Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Kıbrıs Türk Toplumunun içindeki ‘İngiliz Sevici’ olarak adlandırılan Birleşik Krallık işbirlikçilerinin Kıbrıslı Türkleri adada nasıl ikinci sınıf toplum haline getirdiğinin detaylarını açıkladı.

İngilizler adaya ayak basana kadar, Kıbrıs Türk Toplumu’nun ruhani ve siyasi liderliği olan Müftülük ile Kıbrıs’taki Kıbrıslı Ortodoks Rumların ruhani ve siyasi liderliği olan Başpiskoposluk arasında ciddi bir güç farkı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasgüler, Türkiye’de Cumhuriyetin ilanından sonra Şeyhülislam makamının ortadan kaldırılmasını fırsat bilen İngilizlerin, o dönemin Larnaka Tuzla Kadısı olan, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın büyük dedesi de olan Hürremzade Hakkı Efendi’yi müftü olarak atadığını ifade etti.

1930 yılında, Birleşik Krallık tarafından Sir ünvanlıyla ödüllendirilen dönemin Evkaf Murahhas Üyesi Sir Mehmet Münir’in Müftülük makamını lav ederek müftülüğü bir memuriyete indirgediğini kaydeden Hasgüler, ““Bizim Kıbrıs’ta Rumların gerisinde kalmamızın tek sebebi Müftülüğün kaldırılmış olmasıdır. İngilizlerin buradaki bazı Kıbrıslı Türk işbirlikçileri vasıtasıyla, Kıbrıslı Türklerin geri kalmasının zemini oluşturuldu” şeklinde konuştu.

1928 yılında İngilizlerin ataması olarak göreve gelen Müftü ile başlayan çöküşün, 1930 yılında Müftülük makamının ortadan kalmasıyla amacına ulaştığını vurgulayan Mehmet Hasgüler, “Kıbrıslı Türklerin Ruhani ve siyasi liderliği, Başpiskoposluk karşısında geriye düşürüldü. 27 yıl boyunca mücadele edildi ama bir daha o güç geri kazanılamadı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu