KıbrısManşetSağlıkToplumYaşam

Hastalara ilaç değil, ilaçlara hastalık aranıyor

‘ekmek reyonuna’ bile arabayla girmeye çalışan bir toplum olduk. Fiziksel yozlaşmanın daniskasını yaşıyoruz hep birlikte. Bunun yanısıra ‘bilimsel tıp’ yanında ‘rantiyeci tıp’ da var artık. ‘Hastalara ilaç değil, ilaçlara hastalık aranıyor’ maalesef günümüz tıp dünyasında

Aynı hamam, aynı tas, aynı güzel Kıbrıs havaları devam etmekte çok şükür. Aylardan Aralık ama hâlâ buram buram, ya da şapur şupur terlememe derdinde millet. İşte o günlerden birindeydik birkaç gün önce. Lemar Yolu Lucky Brothers; Bir ileri, birkaç geri yaparak arabamızı park etme derdindeydik. Arkadan yaklaşan hanımefendi de bu arada bizi sıkıştırma arifesindeydi ve iddialı bir şekilde sıkıştırdı. Neymiş? Herhalde markete girip bir şeyler alacakmış güya ama arabası ile arabam tampon tampona girişme açısından iddialı.

Yanına gittik ve son derece nazik bir şekilde; “Hanımefendi, birkaç metre uzağa park etseniz hem biraz yürüyüş olacak, hem de biz de rahatça yol alacağız” dedik ekmek reyonuna arabasıyla girmeye çalışan kadına. Sanki de ana avrat akraba olduk bu ikazla. İlgili kadın da agresif bir şekilde söylemlerde bulundu sağ olsun. Bendeniz de hemen kestirip attım tabî ki de; “Önce bir diyetisyene, oradan da psikoloğa. Hatta ve hatta ilaçla tedavi amaçlı bir psikiyatra görünmemiz lâzım” dedim tombik hanımefendiye. O da aynen; “Sen de” dedi son sürat bir tepki hızında ne güzel. Kendisiyle helalleştik ve ayrıldık.

Neyse, kıssadan hisse ‘ekmek reyonuna’ bile arabayla girmeye çalışan bir toplum olduk. Fiziksel yozlaşmanın daniskasını yaşıyoruz hep birlikte. Bunun yanısıra ‘bilimsel tıp’ yanında ‘rantiyeci tıp’ da var artık. ‘Hastalara ilaç değil, ilaçlara hastalık aranıyor’ maalesef günümüz tıp dünyasında.

Günümüz kandırmacaları arasında meşhur diet/light ürünler de var. Kimyasal tatlandırıcılardan; aspartam bolcana basılmış ambalajı üzerinde “Sıfır kalori” yazan ürünlere. Çok ilginçtir ki ‘kimyasal bir tatlandırıcı’ olan aspartam şişmanlığa yol açıyor. Size garip mi geldi? Gelmesin zira acı gerçek böyle. “Aspartam içerisinde bulunan aspartik asit, insülin salgısını artırıyor. Ortamda şeker olmadığı için kanda açlık şekeri düşüyor. Doğal olarak bir süre sonra da karnınız acıkıyor ve daha çok yiyorsunuz” diyor beslenme bilimci ve de rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın “Taş Devri Diyeti” adlı kitabında.

Sonuç olarak unutulmasın ki light ürünlerden uzak durarak yürüyüş en ucuz, en kolay ve de en etkili yağ yakma aracıdır. Kendi kendinizin koruyucu hekimi olun a dostlar. “Vaktim yok” mu diyorsunuz? Güldürmeyin Allah aşkına. ‘Kanatlarını açmazsan, onların ne kadar büyük olduğunu göremezsin’ Nokta. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu