ManşetSporYaşam

Hata hakkı

Bizim taburun en hızlı koşanı bendim, 5 km. tam teçhizatlı koşuda da birinciydim. Tabur’u da tokatladım, Çavuşu da. Dekatlon da da uçana kaçana ben atlardım

Mâlum işkembeden atan çok yurdumuzda da; Yok “Askerdeyken attığımı vururdum, çok mükâfat alırdım, çok düşman öldürdüm, uçağımız düşüyordu burnunu ben kaldırdım. Bu da kesmedi denizaltı ile çok torpil gönderdim hatta çok torpilliydim. Bizim taburun en hızlı koşanı bendim, 5 km. tam teçhizatlı koşuda da birinciydim. Tabur’u da tokatladım, Çavuşu da. Dekatlon da da uçana kaçana ben atlardım. Tank, top, tüfek bakımı ve kullanımı benden sorulurdu, ben olmasam koskoca Alay cezalandırılacaktı, o olayda tabur komutanına fırçayı ben kaydım” filan gibi atış serbest merkezli anılar bir türlü bitmez erkek milletinde. E işin içerisinde futbol hakemliği de oldu mu, tüm gece verilen ve de verilmeyen penaltılar, kartlar, şikeler, şiddetler, dopingler ve de seminer âlemleri ile de bu sıcak yemekler soslanır. “N’erde o eski…” diye başlanan cümlelerde hep bir aşka özlem durumları vardır. Bayramlar, seyranlar, aile ve de akraba birliktelikleri, komşuluk ilişkileri veya kaybolan gençlik durumlarında da hep o eskiye özlem hüznü kaplar her bir yanımızı. Hâlbuki abartılan durumlardır pek’çoğu.

Sporda da durum aynen; ‘Yok öyle futbolcuymuş, yok öyle hakemmiş, yok öyle gabakmış’ vaziyetleri arasında debelenir durur saygıdeğer büyüklerimiz. E tozlu raflardaki arşive baktığımızda o kadar da başarılı olmadıklarını görürüz.

Neyse, olumsuz bir ilişki ile ilgili benzetme yapacağımızda kedi ile köpek arasında itmeyen ve de bitmeyecek düşman tavırları betimleriz. Köşeye sıkışan kedi n’apar? Önce kuyruğu dik tutar, arkasından da patileri arasındaki sivri tırnaklarını çıkarır malumunuz üzere. E arkasından? Kaçacak yer yoksa gözlerini karartıp, normalde kaçması gereken düşmanın üzerine doğru gider ve de pençelerini kullanarak ona acı verip geri çekilmesi sağlar. İşte, insanoğlu da bazen fiilen, bazen de fikren bu durumlar içerisinde ‘savunma en iyi hücumdur’u oynar.

Kedilerin bu dik kuyruklarını ne indirir bilir misiniz? Sadece sevgi! Kedicik sevgi içerisinde güvende olduğunu hissederse kuyruğu indirip tırnakları içine çeker, tıpkı hakemler gibi. İşte, kedi ile hakem arasındaki benzerlik budur. Cart curt edip köşeye sıkıştırmaya kalkarsan cırmalar. O yüzden herkes akıllı olsun. Herkes birbirine saygılı olsun.

Sonuç mu? Futbolcu da hata yapacak, teknik heyet de, yöneticiler de, başkan da hata yapacak ki bu işin zevki çıksın. E hakem hata yapamaz mı? daniskasını yapma hakkı vardır, yeter ki maçın sonucuna dâhil olmasın.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu