EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Hayal kırıklığı yaratan artış!

Ekonomi, finans uzmanları faizin %20’ye çıkarılmasını beklerken, TCMB %17.50’a çıktı

Ekonomi, finans uzmanları faizin %20’ye çıkarılmasını beklerken, TCMB %17.50’a çıktı.

 BEKLENTİ %20 SEVİYESİYDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında ikinci kez toplanan kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) 250 baz puan artırıma gitti ve böylelikle politika faizi %17.50 seviyesine çıktı. Piyasa beklentisi, faizin 500 baz puanlık artırımla %20’ye yükseleceği yönündeydi. PPK, faiz artırımın yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını bildirdi. PPK metnine TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Körfez turu” sonrası “doğrudan yabancı yatırımlar” ifadesi de girdi.

 

KKTC’DE DE HAYAL KIRIKLIĞI
Türk Lirası’ndaki değer kayıplarının hızlandığı bir dönemde merakla beklenen karar Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de hayal kırıklığı yarattı. TL’deki ağır değer kaybının her geçen gün artırdığı enflasyonunun biraz olsun yavaşlaması için faizin yükselmesi gerektiğini savunan uzmanlar, Haziran ayında olduğu gibi Temmuz ayında da beklentilerin altında kalınmasını, “Türkiye’nin ekonomi yönetiminde hâlâ faiz karşıtı politikanın izleri var” şeklinde değerlendirdi. Uzmanlar “yetersiz artışın” ne TL’nin değer kaybını ne de enflasyondaki artışı durduramayacağı fikrinde.

 

TL’DE “ILIMLI” DÜŞÜŞ
TCMB’nin dün saat 14.00’te açıkladığı karar sonrasında TL’nin günlük değer kayıpları biraz daha derinleşti. Ancak, uzmanlar düşüşün “sert değil ılımlı” olduğuna dikkati çekti. Kararla beraber Türkiye’de bankalar arası piyasada dolar/TL 26.90 TL’den 26.94 TL seviyesine çıktı. Euro/TL faiz açıklamasından sonra 30.20 seviyesinden 30.25 seviyesine tırmanırken, sterlin/TL 34.75’ten 34.78’e çıktı. Ancak, sterlinin daha sonra dış piyasalardaki etkiye bağlı olarak önceki günkü seviyesinin (34.74) altına indi. Gram altın ise, 1,713 liradan 1,716 liraya yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu