ÇevreEkonomiKıbrısManşetSiyaset

Hayali bir ‘İskenderun Petrol Rafinerisi’ var

Sidereal Lines Direktörü Kaptan Ulus Göker, bu sabah katıldığı TV programında hafta sonu Türkiye’den 80 kara tankeri içerisinde getirilen yakıtla ilgili açıklamalarda bulundu.

YAKITIN NEREDEN GELDİĞİ BİLİNMİYOR… Göker, KKTC tarihinde bir ilk yaşandığını söyleyerek, yakıtın İskenderun Petrol Rafinerisi’nden getirtildiğinin bilgisinin verildiğini ancak İskenderun’da bir petrol rafinerisinin bulunmadığına dikkat çekti.

ARIKLI’NIN AMACI VERECEĞİM FİYATI ÖĞRENMEKTİ… Çarşamba günü gerçekleştirilen yakıt ihalesi öncesinde Salı gecesi Arıklı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükyılmaz’ın kendisini arayarak, yakıt almak istediklerini ve ısrarla fiyatı öğrenmeye çalıştıklarını anlattı.

ZAM HABERİ BU OLAYLARIN ÖN DEPREMİ MİYDİ? Göker, sır gibi saklanan yakıtın kalitesinin ve girdi maliyetinin bedelini kimin ödeyeceği sorusunu yönelterek, “36 bin tonun kaça alınacağı hala bilinmiyor. Acaba zam haberi bu olayların ön depremi miydi?” dedi.

Sidereal Lines Direktörü Kaptan Ulus Göker, bu sabah katıldığı TV programında hafta sonu Türkiye’den 80 kara tankeri içerisinde getirilen yakıtla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yakıtın nereden geldiğinin, alış fiyatının ve yakıt analizinin belli olmadığını ve adeta sır gibi saklandığını ima eden Göker, hem İhale Yasası’na aykırı tutum sergilendiğini hem de toplumun hiçe sayıldığını kaydetti.

Göker, KKTC tarihinde bir ilk yaşandığını söyleyerek, yakıtın İskenderun Petrol Rafinerisi’nden getirtildiğinin bilgisinin verildiğini ancak İskenderun’da bir petrol rafinerisinin bulunmadığına dikkat çekti.

Öte yandan, Çarşamba günü gerçekleştirilen yakıt ihalesi öncesinde Salı gecesi Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz’ın kendisini arayarak, yakıt almak istediklerini ve ısrarla fiyatı öğrenmeye çalıştıklarını anlattı.

Göker, ertesi gün basın mensupları aracılığıyla Arıklı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu’nda yer alan birkaç kişinin kapalı kapılar ardında TPIC, AKSA ve diğer şirketle görüşme gerçekleştirdiklerini öğrendiğini vurguladı.

“İSKENDERUN’DA PETROL RAFİNERİSİ YOK!”

“Yakıtın nereden geldiği bilinmiyor. Nereden geldiği bilinmeyen bir yakıt kafada soru işaretleri yaratıyor. Kaça alınacağı çok önemli çünkü bir bedel ödenecek ve bunun karşılığının ne olması gerektiğini kimse ne telaffuz ediyor ne de bilgi veriyor. Bakanlar Kurulu kararında bile kaça alınacağı belirtilmedi.

KKTC tarihinde bir ilk oldu ve Türkiye’den kara tankerleriyle Fuel Oil geldi. Nereden yüklendiği bilinmiyor ve üstelik asfalt tankeri içinde getiriliyor. Asfaltın ve Fuel Oil’in ısıtmalı olması nedeniyle kalan asfalt kalıntıları Fuel Oil’e karışıyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı yakıtın İskenderun Petrol Rafinerisi’ninden geldiğini söylüyor ancak İskenderun’da böyle bir şey yok. Türkiye’nin hiçbir rafinerisi sülfür üretilemiyor, bu kadar net. Nereden geldiği kesinlikle açıklanmıyor.”

GÖKER: ARIKLI’NIN AMACI VERECEĞİM FİYATI ÖĞRENMEKTİ

“1980’li yılları arar olduk çünkü hafta sonu yapılan KKTC tarihinde bir ilktir. Kara tankerleriyle fuel oil taşımak çok büyük risktir. Tankerler yoldayken en arkalarında da itfaiye aracı vardı. Ancak şunu belirtmek isterim ki yakıt yangınını su ile söndüremezsiniz. Yine aynı olay yaşanacak olursa ki inşallah olmaz, yetkililerin aklında bulunsun.

Geçen Çarşamba ihalemiz vardı ve bir gece önce Ekonomi ve Enerji Bakan Erhan Arıklı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz beni arayarak, yakıt konusunu görüşmek istediklerini belirttiler. Ertesi gün Enerji Bakanlığı’na gidip, görüştüm. Bana TPIC’in yakıt getiremeyeceğini söylediler ve benden ısrarla fiyat öğrenmek istediler. Ancak ben de fiyatımı ihale esnasında açıklayacağımı söyledim.

İhalede ben fiyatımı açıkladım ve ihale sonrası bana yine telefon ettiler ve ısrarla fiyatın ne olduğunu yine sordular. Ben de fiyatın belli olduğunu ve ihalede açıkladığı fiyatların geçerli olduğunu yineledim. Ardından basın mensuplarının kendisine ulaştığını ve yakıt için kendisiyle görüşüp, görüşmediği sorusunu yönelttiğini anlattı. Öğrendim ki KIB-TEK Yönetim Kurulu’ndan birkaç kişi, TPIC ve AKSA yetkililerinin orada olduğunu ve kapalı kapılar arkasında işler döndüğünü ben basın mensuplarından öğrendim.”

TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNER Mİ?

“Taşıma su ile değirmen döner mi? Buraya yakıt gelirken kalite ve analiz sertifikası Yakıt Birimi’ne gönderilir ve kontrolü gerçekleştirilir. Ardından eğer uygun olduğuna karar verilirse yakıtın ülkeye gelmesi söz konusu olabilir. Karar üretmek istemeyen bir grupla karşı karşıyayız.

Rakamlara bakılırsa bu oran 60’a kadar çıkacak gibi duruyor, taşıma masrafları da dahil edildiği zaman. Bu paralar kimlerin cebine giderecek merak ediyorum. Getirilen yakıtın içerisinde asfalt değerinin yüksek olacağı açıkça ortada. Normalde tankerin temiz olduğunu belirten bir sertifikaya sahip olmaları gerekiyor ancak o belgelerin de olmadığı bilgisine ulaştım.”

ACABA ZAM HABERİ BU OLAYLARIN ÖN DEPREMİ MİYDİ?

“KIB-TEK %30’luk zam yapılması konusu insanların tepkisine neden olurken, diğer yandan elektriksiz bırakılmalarına isyan ediyorlar. Vatandaş soruyor; “Bu elektrik kesintileri daha ne kadar sürecek? Bu zam yapılacak mı?”. Sır gibi saklanan yakıtın kalitesi ve girdi maliyetidir. 36 bin tonun kaça alınacağı hala bilinmiyor. Acaba zam haberi bu olayların ön depremi miydi? İnsan pahalı bir şey alırken iyi bir kalitede ürün aldığını sanıyor. Yaptığım çalışmalara göre İskenderun, Hatay, Suriye sınırı üzerinden gelen bir yakıtın minimum bin dolara gelebileceği sonucuna vardım. Gelen tankerler 26 tondu ve içerisinde maksimum 24 ton aldığını farz edersek, taşıma masrafı ton başına 50 dolara denk geliyor. Kara tankerleriyle gelmesi de artı bir masraf çıkarıyor ve korkunç bir rakam öngörüsündeyim.

Bu halkın sorunu değil! İnsanlar elektrik faturalarını ödemelerine rağmen elektrik kesintilerine maruz bırakılıyor. Üstüne üstük yapılan bu kesintiler çoğu kişinin elektronik aletlerinin de bozulmasına neden oluyor. Biz yardımcı olmaya çalışıyoruz ancak onlar yaptıkları yanlışlardan dönme niyetinde değil. Düşman olarak gördükleriniz aslında sizi uyarmaya çalıştı Erhan Bey.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu