EkonomiGenelKıbrısManşet

Hayat pahalılığında, dünyanın en sorunlu yerleriyle aynı ligdeyiz

Enflasyon oranında dünyanın en kötüleri arasında kalmaya devam ediyoruz

ÖZEL HABER

Enflasyon oranında dünyanın en kötüleri arasında kalmaya devam ediyoruz

Venezuela, Güney Sudan ve İran’dan sonra en yüksek dördüncü enflasyon bizde

VAHİM TABLO

KKTC, dünyada hayat pahalılığının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. Güncel verilere göre KKTC, dünyada en yüksek dördüncü enflasyon sahip ülkesi durumunda. Küresel ekonomi kıyaslamalarına yer veren “tradingeconomics” sitesindeki 12 Ocak 2026 verileri, sancılı dönemlerden geçen birkaç ülke dışında, enflasyonun genelde belirli bir düzeyin altında tutulduğunu gösteriyor. Tanınmayan KKTC’ye karşılaştırma listesinde yer verilmiyor fakat listedeki oranlarla KKTC’deki oran yan yana konulduğunda ortaya vahim bir tablo çıkıyor.

EN KARIŞIK YERLER

Başkanı ABD’ye kaçırılan ve büyük bir kaosa sürüklenen Venezuela, yüzde 172 ile dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Sudan’ın bölünmesiyle kurulan Güney Sudan yüzde 113’le ikinci sırada yer alıyor. Ekonomik sorunların büyük bir isyana dönüştüğü ve yüzlerce eylemcinin hayatını kaybettiği İran’sa enflasyonda yüzde 48’le üçüncü sırada. KKTC’de geçtiğimiz ay açıklanan resmi yıllık enflasyon oranı yüzde 39,45’ti. Bu durumda KKTC, Venezuela, Güney Sudan ve İran’dan sonra dördüncü yüksek enflasyonlu ülke olarak öne çıkıyor.

KÖTÜLER VE İYİLER

Dünyada Venezuela, Güney Sudan, İran ve KKTC dışında, yıllık enflasyon oranı yüzde 20’nin üzerinde olan sadece altı ülke bulunuyor. Enflasyon yüzdesi Arjantin’de 31,4, Türkiye’de 30,89, Haiti’de 28,3, Malavi’de 27,9, Burundi’de 23,1 ve Bolivya’da 20,4 düzeyinde. Öte yandan enflasyonla başarıyla mücadele eden pek çok ülke dikkati çekiyor. Güney Kıbrıs’taki enflasyon oranı yüzde -0,5 olarak görülüyor. Gelişmiş Batı ülkelerinin yanı sıra Cibuti, Gabon, Doğu Timor, Gine, El Salvador, Libya ve Afganistan gibi çok sayıda ülkede enflasyon yüzde 5’in altında.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu