EkonomiGenelKıbrısManşet

Hayatımız döviz kuruna endeksli (maaş ve ücretler hariç)

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlar iğneden-ipliğe, sağlıktan-eğitime tüm mal ve hizmetleri döviz kuru üzerinden ödüyor

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlar iğneden-ipliğe, sağlıktan-eğitime tüm mal ve hizmetleri döviz kuru üzerinden ödüyor

Gaz, benzin, mazot derken elektrik de dövize bağlandı. Ülkede sadece “maaş ve ücretler” dövizle anılmıyor

DÖVİZE ENDEKSLİ STRESLİ YAŞAM… Kuzey Kıbrıs giderek daha da garip bir ülke haline geliyor. Resmi para birimi Türk Lirası olan ülkede, maaş ve ücretler dışında kalan aklınıza gelebilecek her şey döviz kurunun TL karşılığı hesaplanıp, vatandaşa sunuluyor. Dün 10 TL’ye alınan bir mal bugün 12-13 TL’ye, yarın ise 14-15 TL’ye çıkabiliyor. Milli ve hamasi nutuklarda mangalda kül bırakmayan mevcut yönetimler son aylarda gaz, benzin, mazot derken elektrik ücretlerini de dövize bağladı. Vatandaş, 1 kilo salatalığı, alırken bile Euro veya sterlinin kurunu takip etmek sorunda kalmanın sıkıntısını taşırken, TL’nin kayıpları nedeniyle oturduğu yerde cebindeki paranın erimesi gerçeğiyle stresli bir yaşama mahkûm ediliyor.

SADECE MAAŞ VE ÜCRETLER TL… Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlar iğneden-ipliğe, sağlıktan-eğitime tüm mal ve hizmetleri döviz kuru üzerinden satın alırken, Türk Lirası artık sadece maaş ve ücret ödemelerinde kullanılıyor. Ekonomistler, “KKTC devletinin” bile kısmen stabil para birimine geçtiği bu dönemde “stabil muhasebe sistemine geçilemez” deyip sadece hamasi söylemlerde bulunanların gerçeklerin çok uzağında kaldığına işaret ediyor. “Bu kişiler daha da fakirleşen bir halk mı hayal ediyor?” sorusunu soran ekonomistler, maaş ve ücretlerin de dövize endekslenmesi gerektiği fikrini savunuyor. Ekonomistler ayrıca, Euro’ya geçme karşıtlarının ciddi bir bölümünün hali-vakti yerinde kişiler olduğunu vurgulayarak, bu kişilerin gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki mevduatlarını döviz cinsi hesaplarda tuttuğuna da dikkati çekiyor.

EURO’YA ENDEKSLİ MUHASEBE SİSTEMİ… Ülkedeki ekonomistler uzun süredir, muhasebe biriminin stabil paraya endekslenmesinin (Euro) bugün halkın büyük bir çoğunluğunun yaşadığı sıkıntıların aşılmasında önemli bir rol oynayacağını vurguluyor. Muhasebe kayıtlarının stabil para biriminde tutulması, bunun devlet ve özel sektörde de uygulanması, “TL’nin değer kaybetmesinden nemalanan” bazı kesimler ile sınırlı sayıdaki bazı siyasiler hariç, tüm toplum tarafından destekleniyor. Stabil sisteme geçilmesini savunan ekonomistler, devlet gelirlerinin önemli bir kısmının stabil para birimine endekslendiğine işaret ederken, bazı yasalarla işletmelerin (serbest liman şirketleri) muhasebe kayıtlarının stabil para biriminde tutulmasının zorunlu kılındığını da hatırlatıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu