GenelKıbrısManşet

Hayvancılar isyan etti: “Etin pahalılığının sebebi kasaplardır!”

-Mine İçsel

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Hayvancılar Birliği binasında basına açıklamalarda bulundu.

Kasaplar Birliği’nin dün yaptığı açıklama sonrası halkı bilgilendirme gereği duyduklarını belirten Hayvancılar; Kasaplar Birliği’nin açıklamasını şiddetle kınadıklarını belirtti.

“Eti pahalıya satan kasaplar”

Halkta “hayvancı fiyatı yükseltiyor” algısı yaratmaya çalışıldığını belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Adil Onalt, hayvancının fiyatlarının stabil olduğunu fiyatlara fahiş artışları uygulayanların kasaplar olduğunu söyledi.

Marketteki ve köylerdeki et fiyatları birbirinden farklı

Marketlerdeki ve köy kasaplarındaki et fiyatları arasındaki farka da dikkat çeken Onalt; memlekette yeteri kadar canlı hayvan olduğunun da altını çizdi.

80 TL’ye alıp 150 TL’ye; 60 TL’ye alıp 250-300 TL’ye satılıyor

Hayvancının kaçak et getirmediğini; kaçak eti kasapların getirdiğini belirten Onalt; dana nın canlı fiyatının 80 TL olduğunu, karkas canlı fiyatının 150 olduğunu söyleyerek kasaplarda satılan fiyat olan 350 TL’nin nereden çıktığını sorguladı. İneği 60’a aldıklarını 135’e sattıklarını; kuzuyu 70’e aldıklarını bazı kasaplarda 230-300 civarında satıldığını söyleyen Onalt; aradaki fahiş farkı denetlemenin ise devletin görevi olduğunu söyledi.

“Hayvan fiyatlarını belirleyen kasaplardır. Hayvancılar fiyatı yükseltmiyor.” Vurgusunda bulunan Onalt; Kasaplar Birliği’ne de seslenerek; “Gelin birlikte fiyatları açıklayalım” dedi.

“İthal ete ihtiyaç yok; olursa biz getirmesini de biliriz”

Ülkede canlı hayvan olduğunu ve ithal ete ihtiyaç olmadığını söyleyen Onalt; şöyle konuştu;

“Restorancılar Birliği bile etin pahalılığından şikayetçi. Et fiyatları dünyadaki fiyatlara göre normaldir. Ama kasaplardaki fiyatlar normal değil. Güney’deki fiyatlarla buradaki et fiyatları bile neredeyse aynı.

Veriler diyor ki şuan ülkenin ete ihtiyacı yoktur. Çünkü ülkede canlı hayvan vardır. Bu tamamen kasapların oyunudur. Algı yaratıp hazır et gelmesini sağlayacaklar. Fahiş fiyata et satabilmek için yapıyorlar bunu.  İthal et izni açıldığı gün Lefkoşa’da eylem yapacağız. Kaldı ki biz memleketin ihtiyacı olsa eti getirmesini de biliriz. İlla ithal edilecekse canlı hayvan getirilmesi lazım. Ne olduğunu bilmediğimiz eti yedirmeyiz halka.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu