ManşetTürkiye

Haziran ayında 2,89 milyar dolarla zirve yaptı

Haziran 2020-2021’de yıllık 25,86 milyar dolarlık ihracat tarihin en yüksek seviyesi oldu

 

YILLIK İHRACAT 25,86 MİLYAR DOLAR… Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Haziran 2021 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı Haziran ayı itibarıyla yıllık (son 12 aylık) değer olarak 25,86 milyar dolar ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Ayrıca, Haziran’da 2,89 milyar dolar seviyesine ulaşan inşaat malzemeleri ihracatı, endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ihracat olarak kayıtlara geçti.

 

İHRACAT MİKTARI 5,85 TONA ULAŞTI… İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Haziran ayında pazarlardaki iyileşme ve canlanma ile son yılların en yüksek performansını gösterdi. Haziran ayında özellikle yurtdışı pazarlardaki “büyük açılma” ile talepte yüksek bir artış yaşandı. Haziran ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak da 5,85 milyon tona ulaştı. Böylece miktar olarak tüm zamanların en yüksek ikinci aylık ihracatı yapıldı.

 

ÜRÜN FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRDÜ… Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış etkili olmaya devam etti. Haziran 2021’de demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %42.6 oranında, mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat fiyatı da %35.1 arttı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı %29, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı %21.3, metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise %16 yükseldi. 

 

8 ÜRÜN GRUBUNUN 7’Sİ YÜKSELDİ… Bu yılın Haziran ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat miktar olarak geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Haziran 2021’de en yüksek ihracat miktar artışı %48.5 oranıyla metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Ağaç ve ahşap ürünleri ihracatı %45.3 oranında, kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı %40.5 oranında, yalıtım malzemeleri ihracatı %40.4 oranında arttı. İhracatı gerileyen tek ürün grubu prefabrik yapılar oldu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu