ManşetSiyaset

KTTB: Hekim ve eczacıları, “gammazcı” lanse etmiştir

KTTB Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaptı, Gardiyanoğu'na istifa, Başbakan’a Gardiyanoğlu’nu görevden alma çağrısını yineledi. Açıklamada, "Şimdi de verdiği beyanatla, hekim ve eczacıları, meslektaşlarını “gammazlayan” kişiler olarak lanse etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu’nun, Eylül ayından bu yana yapmakta olduğu seri hatalarını itiraf edip, özür dileyip istifa edeceğine hekim ve eczacılara çamur atmaya devam ettiği ileri sürüldü.
Açıklamada, “Şimdi de verdiği beyanatla, hekim ve eczacıları, meslektaşlarını “gammazlayan” kişiler olarak lanse etmiştir. Evet, Sayın Bakan siyasi irade kullanıp konuya neşter vurmuştur; ama neşteri yanlış yere vurduğu için hasta yedi aydır komada yatmaktadır.
Sayın Bakan’ın, artık “gerçeklikle bağını yitirdiğini” ciddi ciddi düşünmeye başlıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

“HÜKÜMETTEKİ TÜM PARTİ VE BAKANLAR SORUMLUDURLAR”

Açıklamaya şöyle devam edildi:
“Sayın Bakan siyasi irade kullandığı söylemi ile yaptığı yanlışı, yanlışları kapatmaya çalışmaktadır. Konu siyasi değil, halkın ilaca erişimi ve hekimlerin, eczacıların onuru ile oynama meselesidir. Bizler siyaset yapmak için değil, mesleğimizi, meslek onurumuzu korumak ve sigortalı emekçilerin ilaca erişimdeki sorunlarını çözmek için mücadele etmekteyiz. Bu sorunu doğru yönetememenin hem siyasi hem hukuki sonuçları da mutlaka olacaktır. Hükümet’teki tüm parti ve bakanlar da bu meselede sessiz kaldıkları için sorumludurlar.”

Çalışma Bakanı, Tabipler Birliği’ne yazı yazıp doktorları şikâyet ettiğini ve soruşturma sürecinde Tabipler Birliği ve Eczacılar Birliği’nin onayını alıp polise gittiğini iddia ediyor. İşte Sayın Bakan, sapla samanı karıştırıp, meslektaşlarımızı ve meslek örgütlerimizi itibarsızlaştırma ve karalama kampanyasını burada başlatıyor. Açıkça sürecin en başında Sayın Bakan’ın Yönetim Kurulu’muzu bilgilendirdiği ve destek istediği doğrudur. Birlik olarak, suç işlediği kanıtlanan hiçbir üyemizi savunmayacağımızı da defalarca hem Bakanlığa ve hem de kamuoyuna da açıklamıştık. Hâlen de aynı noktadayız.

Ancak, Sayın Bakan, o noktadan sonra Hekim ve Eczacılar ile Sosyal Sigortalar Dairesi arasında imzalanan bağlayıcı sözleşmeler çerçevesinde yapması gereken iç soruşturma ve sözleşmedeki cezalandırma sürecini pas geçerek olayı doğrudan polise taşımıştır. İşte sırf bu yanlıştan dolayı açılacak davaların usulden düşmesi bile söz konusu olmuştur.

İlgili sözleşmeler herhangi bir usulsüzlük ve kurumu zarara uğratma durumunda eczacı ve hekimlere zararın rücu edileceğini, sözleşmelerin de iptal edileceğini hükme bağlamıştır. Geçmişte de bu kural defalarca uygulanmıştır. Zararlar ve usulsüzlükler polise gidilmeden taraflar arasındaki sözleşmeler gereğince giderilmiştir. Şimdi de aynı yöntemin uygulanması gerekirdi.

Konuyu polise intikal ettirmek, Sosyal Sigortalar Dairesi eski Müdürü ve şimdiki müsteşar ile Sayın Bakan’ın, “kahraman” olmak için kendi sorumluluklarını polise aktarmaktır. Ayrıca o günden bu yana kamuoyunda, meslektaşlarımızı ve meslek örgütlerimizi de suçlamayı “devlet adamlığı” saymaktadırlar.

“GARDİYANOĞLU’NUN İDDİASI UYDURMA VE GERÇEK DIŞIDIR”

Sosyal Sigortalar Dairesi’nin yalnızca bir kez, 2015 yılında, Birliğe bir yazı ile bazı hekimler ile eczacılar arasında aşırı reçete yazılması konusunda bilgi verdiği belirtilen açıklamada, aynı yazıda Daire müfettişleri tarafından soruşturma yapıldığı ve bir suç unsuruna rastlanmadığı da ifade edildiği kaydedildi. Buna rağmen, Birliğe, bahse konu meslektaşlarına zamanında yine de uyarı yazısı iletilmediği ileri sürüldü.
Gardiyanoğlu döneminde ise, Birliğe, konuyla ilgili polise gitmeden önce yapılan toplantı haricinde, başka bir bilgilendirme ve şikâyet yazısı iletilmediği; Birlikten de herhangi bir soruşturma talebinde bulunulmadığı kaydedildi. Gardiyanoğlu’nun bu iddiasının da “uydurma ve gerçek dışıdır” olduğu ileri sürüldü.

İSTİFA VE GÖREVDEN ALMA ÇAĞRISI

Açıklamada, Birlik ve Sosyal Sigortalar Dairesi arasında, hastaların ilaca güvenli ve kolay erişimi, hekimler, eczacılar ve Dairenin de kendilerini güvende hissedeceği yeni bir sistem ve yeni sözleşmeler üzerinde görüşmeler devam ederken Gardiyanoğlu’nun “ikide birde” yaptığı açıklamaların art niyetli olduğunu ve süreci baltalamaktan başka bir amacı olmadığını düşündükleri belirtildi.
Sayın Bakan’a yaptığımız istifa ve Sayın Başbakan’a yaptığımız Gardiyanoğlu’nu görevden alma çağrımız hâlen geçerlidir.” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu