EkonomiGenelKıbrısManşet

Hellim, tüm boyutlarıyla ele alındı

“Dünü, Bugünü, Yarınıyla Hellimin Avrupa’ya Yolculuğu” panelinde Kıbrıs’ın geleneksel ürünü Hellim’in Avrupa Birliği nezdinde Coğrafi İşaret ve Menşe İsmi Korumalı Ürün olarak tescil edilme sürecinin tüm boyutları ele alındı

TÜM PAYDAŞLAR BİR ARAYA GELDİ

Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (SİTA), Kıbrıs’ın geleneksel ürünü hellimin Avrupa Birliği (AB) nezdinde Coğrafi İşaret ve Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak tescil edilme sürecinin tüm boyutlarının, paydaşların katılımı ile ele alındığı “Dünü, Bugünü, Yarınıyla Hellimin Avrupa’ya Yolculuğu” isimli panel düzenledi. Panelde, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi, Tarım Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Süt İmalatçıları Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği temsilcileri yer alırken, SİTA adına Prof. Dr. Hasan Güngör ve Orçun Kamalı panelin moderatörlüğünü üstlendi.

TATAR: YILLARDAN BERİDİR HELLİM ÜRETİP İHRAÇ EDİYORUZ

Hellimin uzun zamandan beri gündemde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türklerinin öz değerleriyle yıllardan beri hellim üretim ve ihracatı yaptığını, bunun da ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Hellimde başarıda, hayvancı, üretici, çiftçi ve imalatla uğraşanların önemli rolü bulunduğunu dile getiren Tatar, kendilerinin de siyaset anlamında bu işin nerelere gidebileceğini tartışmaları gerektiğini belirtti.

ÜSTEL: AB İSTEDİ DİYE DEĞİL, HALKIMIZ İÇİN EN İYİSİNİ YAPMALIYIZ

Yüksek kalitede üretim yaparak, dünyanın kabul ettiği standartlara ulaşılmasının ve ürünlerin hak ettikleri fiyatla, değerlerini koruyarak, tüm dünyaya satılabilmesinin çok önemli bir durum olduğunu belirten Başbakan Üstel, “Üreticilerimizle birlikte hareket ederek, ülkedeki sanayimizin en yüksek kalitede üretim yapabilmesi, halkımızın gıda güvenliğine sahip ürünler tüketmesini sağlamak istiyoruz. Bunu sadece hellimle sınırlandırmak büyük yanılgı olur. Her alanda biz bunu başarmalıyız. Biz bu kalite standartlarına, sadece Avrupa Birliği istedi diye değil, halkımız en iyisini hak ettiği için ulaşmalıyız” dedi.

ERHÜRMAN: HELLİM BU ADANIN ORTAK ÜRÜNÜDÜR

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hellimin sadece hellimden ibaret olmadığını söyleyerek, yaşanan uzun ve çetrefilli süreçten dersler çıkarılması gerektiğini belirtti. Hellimin yolculuğunun kısa bir yolculuk olmadığını söyleyen Erhürman, “Hellim, Kıbrıs’ın, bu adanın bir ürünüdür. Adada kimler yaşıyorsa onların ortak ürünüdür hellim, yani Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların ürünüdür” dedi. Hellimle ilgili yaşanan süreçte Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin kazanımlarına değinen Erhürman, Avrupa Birliği’nde herhangi bir ülkede hellim üretilmesi olanağının ortadan kalktığını, bunun Kıbrıs adası için ekonomik kazanım olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu