KıbrısManşet

Hellim üretimi yıllardır Kıbrıs insanının vazgeçilmez bir alışkanlığıdır

Üretim süreci oldukça meşakkatli olan Kıbrıs sofralarının vazgeçilmezi hellimi geleneksel yöntemlerle üretmeye devam eden hayvan üreticilerine bir dokunduk bin ah işittik.

Üretim süreci oldukça meşakkatli olan Kıbrıs sofralarının vazgeçilmezi hellimi geleneksel yöntemlerle üretmeye devam eden hayvan üreticilerine bir dokunduk bin ah işittik. Fabrikasyon üretime tepki gösteren üreticiler tepkili:

“BU ÜLKEDE ARTIK HELLİM ÜRETİLMİYOR”

Yıllardır koyun ve keçi sütünden üretilen hellimin zaman içerisinde fabrikalarda inek sütünden ve hazır toz sütten imal edildiğini savunan hayvan üreticileri, denetimin olmadığına vurgu yaptı

DEVRİM DEMİR

“BU ÜLKEDE ARTIK HELLİM ÜRETİLMİYOR”… Fabrika üretimine geçilse de, özellikle kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan birçok vatandaşın evlerinde geleneksel şekilde sürdürdüğü hellim üretimi yıllardır Kıbrıs insanının vazgeçilmez alışkanlığı.  Karpuzun yanında olmazsa olmazı, mangalın keyfi ve makarnanın en güzel süsü olan hellimin nasıl bir süreçten geçerek sofraya ulaştığını hayvan üreticilerine sorduk. GIYNIK Gazetesi’ne konuşan hayvan üreticileri 1 Litre suyun bile 8 TL’ye satıldığı ülkede, girdi maliyetlerinin ateş pahası olduğunu ifade ederek “Bu ülkede artık hellim üretilmiyor” dedi. Yıllardır koyun ve keçi sütünden üretilen hellimin zaman içerisinde fabrikalarda inek sütünden ve hazır toz sütten imal edildiğini savunan hayvan üreticileri, denetimin olmadığına vurgu yaptı.

“FABRİKA HELLİMİ İLE KÖY HELLİMİ ARASINDA BARİZ FARK VARDIR”… GIYNIK Gazetesi’ne konuşan hayvan üreticileri, bir üreticinin günlük maliyetinin 100 TL olduğunu söyledi. Yaptıkları işin çok külfetli olduğuna değinen üreticiler, Kıbrıs’ta hayvancılığın nesilden nesile devam ettiğini ancak gelinen noktada hayvancının sıkıntılarının içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydetti. Piyasadaki hellimlerin fiyatını da eleştiren hayvan üreticileri, “Düşük fiyata da yüksek fiyata da hellim bulmak mümkün. Bu işin tek sorumlusu hükümettir” dedi. Tarım Bakanlığı’nın hellimin hangi süt ve süt miktarından yapıldığını tespit edebilecek bir teknolojiye sahip olmadığını ve hellime eklenen katkı maddelerini tespit etme imkânı da olmadığını söyleyen hayvan üreticileri, köy hellimi ile fabrikada üretilen hellimin arasında bariz bir fark olduğunun altını çizdi.

“FABRİKADAN ÇIKANLAR SUYUN İÇİNDE BULAMAÇ”… Hellimin 69 TL’den veya 130 TL’den satılmasının fark etmediğini söyleyen üreticiler, “Fabrikada hellim üretilmiyor. Adına ‘suyun içinde peynir’ desinler, hellim bir tek evlerde kazanların içinde geleneksel yöntemlerle yapılandır. Bugün fabrikalarda yapılan hellimeler ne yazık ki suyun içinde bulamaç” dedi.

“HELLİMİ GELENEKSELLİKTEN UZAKLAŞTIRDILAR”… Üretimin giderek yok olduğu bir ülkede hayvancının da batağa sürüklendiğini ve hükümet edenlerin bu durumu sadece izlediğini kaydeden hayvan üreticileri, koyun ve keçi sütünden yapılması gereken hellimin inek sütü katılarak yapılmaya başlandığından beridir keçi ve koyun sütünün tamamen dışlandığını ve hellimin inek sütü ile yapılamaya başlandığını savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu